Fredag formiddag passerte prisen på nordsjøolje 85 dollar fatet, det høyeste nivået siden oktober for tre år siden.

Enda bedre går det for gassprisene, som utgjør rundt halvparten av produksjonen på norsk sokkel, og som nå ligger på historiske, høye nivåer.

– Gassprisen ligger jo tilsvarende hva som ville vært 200 dollar, og vi har sett en økning på 1.000 prosent i løpet av pandemien, så det er en spesiell situasjon, sier Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-Bank, til Nettavisen.

Les mer her: Kronen rett til værs - sjeføkonom vil stanse renteøkningene

Russland og Saudi

Både gassprisene og oljeprisene nyter godt av svært høy etterspørsel, ettersom verden kommer ut av korona-pandemien. Samtidig har de store oljeprodusentene i oljekartellet Opec, som Saudi-Arabia, vært forsiktige med å ikke pumpe ut for mye olje, noe som kunne ha sendt prisen ned.

Når det gjelder gassprisen, skyldes oppturen blant annet manglende leveringer fra storprodusenten, Russland.

Les også: Beskylder storbanker for rentebløff: - Det er helt feil!

– Det er mange faktorer som virker sammen til Norges fordel nå. Både oljeprisen, gassprisen og en relativt svak kronekurs, sier Knudsen, med henvisning til en kronekurs som nå ligger på rundt 10 kroner mot euro og 8,5 mot dollar, mot henholdsvis under åtte og seks kroner under Norges forrige økonomiske gullalder.

En svakere kronekurs er svært positiv for eksporten og betyr ytterligere inntekter for Norge.

– Samlet sett betyr dette vanvittige inntekter for den norske statskassen. Vi ser jo at Norges handelsoverskudd nå er det høyeste som er registrert noen gang, og vi i Norge skiller oss veldig ut fra andre europeiske land, som er primært olje- og gassforbrukere.

I september hadde Norge en samlet vareeksport på rekordhøye 129,5 milliarder kroner, mer enn en dobling fra september i fjor og en økning på 11,9 prosent fra forrige måneds eksportrekord, ifølge SSB.

Les også: Støre forsnakker seg - så trekker han uttalelsen

Økte lønninger

Han sier at situasjonen gir mange konsekvenser for norsk økonomi.

– Alt annet like betyr dette mer penger over statsbudsjettet, samtidig som det legger press på norsk økonomi og øker inntjeningen i olje og gass, slik at aktiviteten øker. Det er også grunn til å tro at det blir mer lønnspress og etterspørsel etter arbeidskraft, sier Knudsen, som viser til at oljeprisfesten for ti år siden ga langt høyere lønninger i Norge, ikke bare for oljebransjen, men for hele arbeidslivet.

– Samtidig er nok oljebransjen veldig klar over hva som skjedde , så de vil nok unngå at de blir en veldig lønnsdrivende del av norsk næringsliv. Men allerede nå ser vi at det er tegn til mangel på arbeidskraft i enkelte deler av næringslivet, så det er grunn til å tro at det legger press på lønningene, sier Knudsen.

Les også: Oljetoppen etter ekstrem oljepris-effekt: - Kan nå 100 dollar

Men alt dette er ikke bare udelt positivt for lommeboka di. Høyere lønninger kan også føre til høyere inflasjon og priser, samtidig som det gjør Norges Bank mer villige til å øke styringsrenten, noe som igjen betyr høyere boliglånsrente.

Norges bank har jo skissert en styringsrente på én prosent til sommeren neste år. Alt annet like legger det jo press på rentebanen, men samtidig bruker de jo endel skjønn, så de vil nok se dette an, sier Knudsen.