NEW YORK (Nettavisen): Onsdag kveld etter at Wall Street stengte, leverte Tesla kvartalstall som var bedre enn fryktet.

Torsdag ble disse tallene svært godt mottatt på Wall Street, og Tesla-aksjen endte opp hele 10,97 prosent.

Musk: – To millioner biler

Ifølge CNBC kom Elon Musk med en oppsiktsvekkende og svært optimistisk spådom for 2023 etter at Tesla-tallene ble presentert.

– Hvis dette blir et år som glir bra, uten noen store avbrudd i forsyningskjeden eller andre store problemer, så har vi potensial til å lage to millioner biler i år. Jeg tror det vil være etterspørsel etter det også, sier Elon Musk i en kommentar etter at tallene ble presentert.

– Så lang i januar har vi fått flere ordre enn noen gang tidligere på dette tidspunktet. Akkurat nå får vi inn nesten dobbelt så mange ordre enn det som er produksjonskapasitet til, sier Musk.

Tesla meldte tidlig i januar at selskapet produserte over 439.000 biler i årets siste kvartal.

Helårsleveransen av biler i 2022 beløp seg til rundt 1,31 millioner, noe som er en rekord for Tesla, etter at selskapet startet produksjonen ved sine nye fabrikker i Austin, Texas og Brandenburg, Tyskland, skriver CNBC.

Vekst på 59 prosent

Omsetningen for elbilprodusenten Tesla endte på 24,3 milliarder dollar, eller omkring 240 milliarder norske kroner i fjerde kvartal 2022. Analytikerne regnet med en omsetning på 24,7 milliarder dollar, ifølge FactSet.

Omsetningen steg kraftig sammenlignet med siste kvartal i 2021, da den var på 17,72 milliarder dollar.

Resultatet i fjerde kvartal endte på 3,7 milliarder dollar, en vekst på 59 prosent fra samme periode året før. Det var imidlertid noe lavere enn analytikerne forventet, de hadde spådd et resultat på 3,8 milliarder doller, ifølge Wall Street Journal.

Den amerikanske finansavisen skriver at investorenes tillit til elbilprodusenten er svekket, og at selskapet står overfor utfordringer som økte renter, tøff konkurranse og svekket popularitet.

Solid opptur på Wall Street

Wall Street hadde ellers en solid opptur på torsdag, mye takket være BNP-veksten. Nasdaq er opp 1,7 prosent, Dow Jones er opp rundt 0,5 prosent, mens S&P 500-indeksen er opp rundt 1 prosent kort tid før Wall Street stenger.

Tallene som kom på torsdag viste at den amerikanske økonomien vokste med 2,9 prosent i fjerde kvartal 2022, noe som er bedre tall enn ventet.

På forhånd var BNP-veksten ventet å avta til 2,6 prosent, ned fra 3,2 prosent i fjerde kvartal. De neste månedene vil veksten trolig avta ytterligere, ifølge estimater.

For hele 2022 vokste økonomien i landet med 2,1 prosent. I de to første kvartalene falt amerikansk brutto nasjonalprodukt med henholdsvis 1,6 og 0,6 prosent.

Teslas største trussel

Etter at Tesla på onsdag kveld la fram tall for fjorårets fjerde kvartal, holdt toppsjef Elon Musk en presentasjon, hvor han også svarte på spørsmål fra analytikere.

Da han ble spurt om kinesiske bilprodusenter, svarte han at de «jobber hardest og smartest» og beskrev selskapene som de mest konkurransedyktige i verden.

– Hvis jeg måtte gjette, så er det mest sannsynlig et kinesisk selskap som kommer på andreplass etter Tesla, skriver Bloomberg.

Tesla kuttet prisene på sine modeller i Kina igjen 6. januar, etter en tidligere runde med prisbarbering i oktober. Da kuttet Musk prisene på kinesiskproduserte Model Y og Model 3.

Nyhetsbyrået skriver videre at andre bilprodusenter også har kuttet prisene for å ta markedsandeler i Kina, som Xpeng og Aito.

Den ledende elbilprodusenten i Kina er BYD.

Finn.no bekrefter: Store priskutt på Tesla

Musk sa på onsdag at Kina er det mest konkurranseutsatte markedet. Han har kommet med lignende uttalelser før, som i september 2021. Da uttalte han at han har «stor respekt for mange av de kinesiske bilprodusentene».

I fjor produserte Tesla mer enn 710.000 elbiler i Kina. Det er omtrent 52 prosent av bilene som ble produser

Priskutt

Tesla-priskuttet i forrige uke har skapt store overskrifter og engasjement blant både bransjefolk og bilinteresserte. Elbilprodusenten satte ned prisen på sin bestselger Model Y med opp til 120.000 kroner. Dermed sank prisen på den rimeligste modellen til 431.845 kroner.

Ferske tall Nettavisen har fått fra Finn.no viser at gjennomsnittsprisen på annonserte Model Y har blitt barbert med 53.000 kroner etter at nyheten ble kjent.

Gjennomsnittsprisen for Model Y var 636 000 før 13. januar og 583 000 etter 13. januar og fram til mandag. Det betyr store tap for Tesla-eierne sammenlignet med prisene før det store kuttet. Tiden det tar før bilene blir solgt har økt med tre dager i snitt før og etter priskuttet.