Den allsidige Tesla-gründeren er kjent for sine mange ideer og det noen vil hevde er spinnville påfunn. Og det seneste påfunnet er gjennom selskapet Neuralink, et selskap Musk startet for å utvikle et dataoverføringssystem mellom mennesker og datamaskiner.

Ifølge Bloomberg News har det vært et stort hemmelighetsskremmeri rundt selskapet siden oppstarten i 2017, frem til nå. Foran journalister denne uken viste Neuralink hvordan de klarer å gjenspeile en rottes hjerneaktivitet gjennom tusenvis av små elektroder.

Dette skjedde gjennom å operere inn implantater i nervecellene og synapsene til rottene. Synapser er et kontaktsted mellom en nervecelle og en annen nervecelle. Bloomberg skriver at for å klare dette, har Neuralink tilsynelatende fått et gjennombrudd med å plassere inn høyhastighets datasystemer i rottens hjerne.

Les også: Elon Musk langer ut mot fossilt brennstoff

Forsøk neste år?

Dette skal forårsake mindre skade enn de eksisterende teknikkene. Så nå vil Neuralink be det amerikanske helsetilsynet om lov til å utføre liknende forsøk på mennesker til neste år.

Planen er å bore fire hull á 8 millimeter i diameter inn i hjerneskallen på pasienter som er fullstendig lammet. Deretter skal ørsmå elektroder plasseres i hjernen. Dette skal gjøre dem i stand til å bruke smarttelefoner og datamaskiner ut fra hva de tenker.

- En rekke mennesker har avskrevet dette som umulig. Men det vil skje store ting det neste tiåret på dette området, så de bør ta det seriøst, uttaler toppsjefen Max Hodak til Bloomberg News.

Over 1 milliard

Neuralink har hentet inn mer enn 150 millioner dollar til prosjektet, altså godt over 1 milliard norske kroner. Elon Musk har selv bidratt med drøyt 100 millioner dollar.

Musk medgir selv at prosjektet høres ganske sprøtt ut, at millioner av mennesker til slutt vil seg overtale til å gå med disse datasystemene inne i hodet. Men den oppfinnsomme gründeren håper at teknikken kan kombineres med kunstig intelligens og dermed oppnå et samspill.

- Og dette er ikke obligatorisk, det er noe du kan velge hvis du ønsker det. Dette er noe jeg tror vil bli svært viktig for sivilisasjonen, uttalte Musk tidligere denne uken.

Les også: Tesla-toppsjefen Elon Musk på besøk i Norge

Gammel drøm

Ifølge Bloomberg har både filosofer, science fiction-entusiaster og dagdrømmere i lang tid forestilt seg hvordan det vil være å utnytte hjernen i turbofart og å kunne lese andres tanker. En rekke oppstartsselskaper prøver å finne ut av akkurat det.

Selskapene arbeider med utstyr som fra utsiden av menneskekroppen skal oppdage nervecellenes mønster og så overføre disse signalene til en datamaskin. Det neste steget er altså på en sikker måte å føre inn elektronisk utstyr inn i hjernen, som gjør at prosessen kan gå mye raskere. Nervecellene er de sterkeste cellene vi har.

Bloomberg skriver at folk med alvorlige sykdommer har vært villige til å få implantert utstyr som kan stimulere deler av hjernen. En effekt er å dempe virkningene for pasienter som er rammet av Parkinsons. Men disse teknikkene medfører ofte stor risiko på lang sikt.

Les også: Her røyker Elon Musk marihuana - så stupte Tesla-aksjen

Allsidig

48-årige Musk er kjent for å ha grunnlagt banebrytende selskaper og løsninger som PayPal (betalinger), Tesla, SpaceX (romskip) og Hyperloop. Sistnevnte er et fremtidig transportmiddel for mennesker og gods. Hyperloop skal bestå av rør med svært lavt lufttrykk, nær vakuum, slik at luftmotstanden blir liten.

Musk skal ifølge Wikipedia også ha vært inspirasjonen til hovedpersonen i Iron Man. Han hadde en liten rolle i Iron Man 2 og også en gjesteopptreden i den «nerdete» TV-serien Big Bang Theory.

Tesla ble for øvrig opprinnelig startet i 2003 av ingeniørene Martin Eberhard og Marc Tarpenning. Musk kom inn året etter, og de fikk også ekstern finansiering fra blant andre fra Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page.