Den som hadde håpet at vaksineringen i Norge skulle stoppe pandemien, har tatt feil. Til tross for at over 4,2 millioner nordmenn har fått minst én vaksinedose, skyter nå smittetallene til himmels.

Les også: Smittetallene øker - om to måneder kan Norge være på et kritisk vippepunkt

I forrige uke ble over 6900 personer registrert smittet, viser foreløpige tall fra FHI. Det er over 300 flere enn den verste smitteuken gjennom forrige vinter.

I bare tre uker gjennom hele pandemien har det blitt registrert flere smittede på én uke i Norge.

Øker svært fort

Smitteøkningen går nå svært fort. Smittetallene er økt 140 prosent på to uker.

Foreløpige tall fra denne uken tyder på at smittetallene fortsetter å stige kraftig. 1626 personer ble registrert smittet siste døgn. Det betyr at flere nå blir smittet i løpet av én dag, enn de som ble smittet gjennom en hel uke i sommer.

Hvis denne trenden holder seg, kan dette bli den andre uken gjennom pandemien med over 10.000 registrerte smittede.

Det er ikke bare antall smittede som øker kraftig: Gjennom helgen ble svært mange lagt inn på sykehus, og med mandagens tall er også antall sykehusinnlagte høyere enn ved den andre sykehusbølgen i januar.

Smitte i alle aldere

For bare noen uker siden var det aldersgruppen 10-19 år som totalt dominerte smittetallene i Norge. Smittetallene var 5-6 ganger så høye i denne aldersgruppen, som personer i 30- eller 40 årene.

Det er fortsatt klart flest smittede i denne aldersgruppen, men tall fra FHI viser at smitten nå i mye større grad sprer seg jevnt i befolkningen:

Legg spesielt merke til at smitten er sterkt økende i de aller eldste aldersgruppene. Dette er blant annet på grunn av en lang rekke utbrudd på institusjoner.

Sverige slipper billigere unna ny bølge

Smitten øker nå betydelig både i Norge og i Danmark, men våre svenske naboer ser ut til å slippe nesten helt unna den nye bølgen.

Dette skjer til tross for at Sverige har en noe lavere vaksinedekning enn Norge.

Pfizer-studie kan forklare utviklingen

Pfizer publiserte for et par uker siden foreløpige resultater fra en studie på booster-doser, som viser at en tredje dose har en kraftig effekt 11 måneder etter 2. dose. Men hovedgrunnen til at den fungerer så godt er fordi de opprinnelige to dosene ikke lenger gjør jobben så godt:

- Booster-dosen gitt til personer som tidligere har fått to doser, gjenopprettet vaksinebeskyttelsen mot covid-19 til de høye nivåene de hadde etter andre dose, og de fikk en relativ vaksineeffekt på 95,6 prosent sammenlignet med de som ikke fikk en booster-dose, skrev de i en melding.

Samtidig viser studier at naturlig immunitet etter å ha gjennomgått sykdom gir en bedre beskyttelse mot viruset enn vaksinene.

Tallene kan derfor tyde på at de svært høye smittetallene i Sverige, nå er i ferd med å dempe smitteutviklingen.