– Jeg hadde migrene da jeg var barn og husker at jeg lå inne på et mørkt rom med hodepine. Jeg kunne ha venner på besøk, men ble plutselig syk og måtte gå å legge meg i stedet. Jeg har hodepine selv og migrene av og til, så jeg kjenner på problemstillingen, sier Cathrine Ro Heuch (28).

Hun er gründer i Nordic Brain Tech, en spin-off-bedrift fra NTNU. Selskapet kommersialiserer en digital behandling for migrene og hodepine.

Migrene er en av verdens mest utbredte sykdommer. Rundt hver femte nordmann har opplevd migreneanfall.

– Får e-poster fra bekymrede foreldre

Nordic Brain Tech har allerede et produkt ute i markedet, nemlig en gratis hodepine-app.

– Vi lanserte hodepine-dagboken «Brain Twin» i juni 2020. Den brukes av over 13.000 mennesker i dag, og anbefales av flere leger land og strand i Norge.

Det andre produktet er fortsatt under utvikling, men selskapet satser på å lansere den digitale løsningen mot slutten av 2023.

– Nå ferdigstilles produktet før det skal inn i en siste klinisk studie. Det er det vi jobber mot.

Allerede før produktet er lansert får Heuch mange henvendelser fra forbrukere.

– Vi får også e-poster fra foreldre som er veldig bekymret for barna deres og som ønsker å teste produktet vårt. Da må vi dessverre si nei, for det er veldig strengt. Vi må først vise til behandlingseffekt og vi må gjennomføre studier.

– Det som er trist er at mange av disse barna går til de beste spesialistene i landet, men de finner ikke alltid en løsning. Det er det som er så vanskelig med migrene, det er mye man ikke vet og som må testes, legger hun til.

Ville ha en direkte impact

Etter å ha gjennomført to mastergrader ble Heuchs første fulltidsjobb å være sjef i eget selskap. Den første graden hun tok var i Industriell kjemi- og bioteknologi.

– Motivasjonen min var å jobbe innenfor bioteknologi og legemiddelindustrien, men det var mest fokus på olje- og gassindustrien på den tiden, sier Heuch.

Da begynte Heuch å spesialisere seg innen prosessteknologi.

– Studievenninnene mine jobber i store selskaper som Norsk Hydro, Equinor, Yara og Jotun, men jeg ville gjerne jobbe med noe som har en «direkte impact».

Heuch ville først jobbe med grønn teknologi, men fikk beskjed av en av professorene hennes at det ble for vanskelig og krevde for mye kapital. Etter et opphold på gründerskolen i San Franscisco hvor hun jobbet i en startup, fikk hun mersmak.

– Jeg ble bitt av basillen og hadde veldig lyst til å være med i oppstartsverden. Det endte med at jeg søkte meg inn på NTNUs Entreprenørskole, sier Heuch.

– Det er veldig viktig for meg å ha en jobb som gir mening, jeg var også på jobbintervju for en konsulentstilling, men det føltes bare helt feil. Det ville jeg ikke på det tidspunktet.

– Det å drive eget selskap er meningsfullt og jeg vil selv ta ansvar for at ting blir gjennomført. Hver dag er kjempegøy, men også utfordrende til tider. Det er mye risiko involvert og jeg gjør mye jeg aldri har gjort før, legger hun til.

– Jeg er veldig ydmyk når det gjelder egen kompetanse. Jeg vet ikke alt og jeg kan ikke vite alt. Jeg må spørre om hjelp. Jeg har bygget et bredt nettverk hvor jeg deler mye og får mye kunnskap tilbake.

Tilby behandling fra mobiltelefonen

Målet er å lage brukervennlige teknologier for å forbedre hjernehelsen til folk.

– Jeg kjenner mye på det selv. Hvis jeg blir stresset kan jeg bli svett, og veldig kald i hendene, som kan være et tegn på høy aktivitet i nervesystemet og medføre at man får mindre blod til hjernen.

– Det er ikke et stadium man ønsker å være i. Man ønsker å være avslappet med lav puls og god fingertemperatur. Dette kan man trene hjernen til med en behandling som heter biofeedback, legger hun til.

Les også: Musk: - Vil implantere mikrochipper i menneskers hjerner i 2022

Biofeedback-teknologien til selskapet skal måle puls, temperatur i fingeren og muskelspenning i nakken på ti minutter hjemme.

– Dette konseptet har vist seg å være veldig effektivt mot migrene og det er allerede anbefalt som behandling for hodepine, påpeker Heuch.

Men det er veldig vanskelig for pasienter å finne denne behandlingen.

– Man kan få det hos en terapeut, men det er veldig dyrt og lite tilgjengelig. Det vi ønsker er å gjøre denne behandlingen tilgjengelig og rimelig for alle.

Med deres teknologi er målet å tilby behandlingen fra din egen mobiltelefon.

– Under behandlingen måles puls, temperatur i fingre og muskelspenning i nakken med to trådløse sensorer. Målingene overføres til telefonen og visualiseres på skjermen. Det neste som skjer er at et persontilpasset behandlingsprogram lærer brukeren å senke pulsen, øke temperaturen, og redusere muskelspenning. Slik kan et migreneanfall forebygges.

Biofeedback kan også brukes for angst, depresjon og andre smertelidelser. Det er en plattformteknologi som er skalerbar. Men til å begynne med jobber selskapet med hodepine og migrene.

Les også: Cristina (39) fikk nok av den trygge kontorjobben sin. Nå er hun mange-milliardær

Les også: Biontech-sjef: - Tror vi kommer til å trenge en ny vaksine mot omikron-varianten

Les også: Ærlig talt: Isabelle Ringnes (33)

På jakt etter kapital

Heuch erfarer at mange ønsker en annen form for behandling enn tradisjonelle medisiner.

– Mange får kraftige bivirkninger av medisiner og de trenger flere verktøy i verktøykassa. Fastleger har fortalt oss at de har pasienter hver uke de kunne tenke seg å gi denne medikamentfrie behandlingen til.

Selskapet holder til i et startup-miljø i Oslo. Bare i løpet av året har selskapet gått fra tre til syv ansatte. Nå er de på jakt etter kapital.

– Vi har allerede fire private investorer. Nå ser vi etter de som har mer muskler og vil være med oss å ta selskapet og produktet til det internasjonale markedet. Jeg blir allerede kontaktet av investorer som viser interesse. Det er mange som ønsker å investere i helse.

Les også: Den norske milliardsuksessen har over 500 kunder – kun én kunde har fått denne spesialbehandlingen