På øya Talgje, en 40 minutters kjøretur og tre tunneler fra Stavanger sentrum, ligger Skavland Gartneri. Gården kjøpte Håvard Skavland som 18-åring. Han er tredje generasjon tomatbonde, og driver gartneriet sammen med kona Edle Skavland.

Tomatplantene trenger varme og lys i det 26.000 kvadratmeter store veksthuset for å vokse. Før produserte Skavland med 100 prosent naturgass, men i løpet av de siste fem-seks årene har gartneriet faset inn stadig mer strøm i produksjonen for å bli mer miljøvennlig.

Det siste året er prisen på både gass og strøm mangedoblet.

– Hvis gass- og strømprisene ikke normaliserer seg snart, blir det kritisk for oss og for mange andre, Skavland.

I takt med høyere strømpriser, har prisen på emballasje, papp og plastfilm til tomatene gått opp. Norske tomater er imidlertid i tøff konkurranse med importerte tomater fra utlandet, og Skavland kan ikke ta ut de økte utgiftene i sluttpris til forbrukerne.

Les også: Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

Må kaste tomatplanter

Skavland ble inspirert da han så småbarnsmoren Anita Bjørnevig Knutsen fortelle om skyhøye strømregninger på Debatten på NRK tirsdag. Det føles urettferdig at staten, kraftselskapene og olje- og gasselskapene får superprofitt på høye energipriser samtidig som husholdninger og små, energikrevende bedrifter nærmest bryter sammen på grunn av prisstigningen.

– Norge leverer enorme mengder gass til utlandet, som genererer mer enn to milliarder kroner hver dag til statskassen. Men det hjelper ikke meg som skal produsere mat, sier Skavland.

Torsdag ble det klart at regjeringspartiene har blitt enig med budsjettpartner SV om å finne tiltak som kan lette byrden av skyhøye strømregninger for forbrukerne. Det er foreløpig uklart hva tiltakene går ut på.

For tomatbonde Skavland, som produserer 1.000 tonn tomater i året og har måttet punge ut for galopperende strøm- og gasspriser det siste halvåret, kan ikke en krisestøtte komme fort nok.

– Vi har måttet kaste 15 prosent av tomatplantene, rett og slett fordi det er så mye usikkerhet i markedene og usikre tider. Det handler både om strømprisene og gassprisene, sier 44-åringen.

Mange bedrifter har sikret seg mot skyhøye strømregninger med langsiktige avtaler. Skavland inngikk en fastpris-avtale i høst, som har skånet ham mot de verste toppene. En fastpris på gasspris kan han imidlertid ikke få, fordi han har for lavt forbruk.

Les mer: Laksemilliardær flytter til Bø i protest mot regjeringen – sparer en halv million i uka

Frykter en tøff vinter

Da energiprisene var relativt lave i fjor, betalte Skavland rundt fire millioner kroner i gass- og strømregninger. Det tilsvarer omtrent ti prosent av omsetningen.

– I år går det mot at vi betaler ni millioner kroner, eller rundt 22 prosent av omsetningen, sier tomatbonden.

Med en tøff vinter og høye topper, kan gartneriet fort ende på 15 millioner kroner i energiutgifter neste år. Det tilsvarer 33 prosent av inntektene, og det blir ikke mye igjen til andre utgifter som må dekkes.

Skavland forsøker hele tiden å sette inn tiltak for å bruke mindre energi per tomat. Familiebedriften har investert rundt 80 millioner kroner de siste ti årene i nye veksthus, avfuktere, gardiner, LED-lys og andre tekniske løsninger for å bli mer miljøvennlig.

– Jeg er ekstremt bekymret nå og håper politikerne tar tak i dette slik at vi får stabile rammevilkår for veksthusnæringen i Norge, sier Skavland.

I tillegg har usikkerheten knyttet til koronaviruset kommet snikende tilbake. Skavland venter opptil 16 utenlandske arbeidere rundt juletider som skal hjelpe ham med å ta unna vinterproduksjonen.

Les mer: Gravlegger strømsparemyter: – Det er ikke nødvendig