Gå til sidens hovedinnhold

En av verdens rikeste menn kjøper seg inn i Trøim-selskap

Den ekstremt kontroversielle og styrtrike Charles Koch går inn i Trøims tørrlastrederi.

En amerikansk tungvekter - Koch Industries, med den ultrakonservative milliardæren Charles Koch i spissen, kjøper seg inn i Trøims tørrlastrederi 2020 Bulkers.

Privat er Koch kjent for å pøse milliarder av kroner inn i det amerikanske politiske systemet for å finansiere politiske kampanjer som kjemper mot høyere skatter og mindre statlig innblanding. Han er en av de mest forhatte personene i USA, i det minste av folk på venstresiden.

Store penger

Det er Spring Creek Capital, eid av Koch Industries, som kjøper 1,5 millioner aksjer i 2020 Bulkers.

Mandag meldte Tor Olav Trøims tørrlastrederi at Drew Holdings, som er Trøims private investeringsselskap, samt Ubon Partners ville selge henholdsvis inntil 1,9 millioner og 1,25 millioner aksjer i selskapet til markedspris, 103 kroner per aksje.

En ikke-navngitt industriell aktør tegnet seg for 1,5 millioner av aksjene, stod det i børsmeldingen. Nå viser det seg at det var Koch Industries som stod bak kjøpet.

Les mer: Milliardsmell for Telenor

Les mer: Aker Horizons går på Oslo Børs

Styrtrike

Koch-familien kjøper aksjer verdt 154,5 millioner kroner, mens Trøim selger aksjer verdt 196 millioner kroner.

Tor Olav Trøims Drew Holding eier nå 5,5 millioner aksjer i 2020 Bulkers, tilsvarende en eierandel på 24,8 prosent. Trøim eide ved årsskiftet aksjer tilsvarende én prosent av selskapet privat.

Den ultrakonservative Koch-familien skal være verdt rundt 100 milliarder dollar, ifølge Forbes. Charles Koch er sjefen for det som i dag er blant USAs største private selskaper. Broren David Koch døde i 2019.

Koch-brødrene arvet selskapet fra faren, og har investeringer innen en rekke industrier, inkludert kjemisk produksjon, energiproduksjon, papirproduksjon og landbruk.

Har brukt 100 millioner på konservativ lobbyvirksomhet

Charles Koch og broren David bidro sterkt til finansieringen av den neoliberalistiske Tea Party-bevegelsen i 2012. Koch-familien har generelt pøst penger inn i kampanjer for å senke skattene og fjerne reguleringer, og har også spilt en aktiv rolle i å kjempe mot tiltak for å bekjempe klimaendringene.

Familien har heller ingen høy stjerne blant fagforeningene i USA, ettersom Koch har brukt flere tiår og millioner av dollar på å forsøke å svekke fagforeningene.

For politikere som Bernie Sanders og Elizabeth Warren representerer Charles Koch og hans avdøde bror David Koch deres kanskje aller største fiendebilde, styrtrike amerikanere som bruker pengene sine til å hindre liberale og sosiale reformer.

De sies også å ha enorme innflytelse på det republikanske partiet. Før presidentvalgkampen i 2016 uttalte blant annet daværende president Barack Obama spøkefullt at han var veldig spent på hvem Koch-brødrene kom til velge som republikanernes presidentkandidat.

Koch-familien er blant de viktigste aktørene bak den milliardærorganisasjonen Americans for Prosperity, som siden 2004 har brukt store lobbysummer på å dytte amerikansk politikk til høyre. Skattekutt og mer konservative dommere i føderale domstoler og i høyesterett er blant de største kampsakene.

Koch Industries har lenge vært kjent som et av de mest forurensende selskapene i USA, sammen med ExxonMobil og American Electric Power. Selskapet kontrollerer flere oljeraffinerier, etanolanlegg, gassanlegg og flere tusen kilometer med rørledninger. Koch var inntil nylig også tungt inne i oljesand i Alberta, i Canada.

Les mer: Fra skoletaper til superstjerne på YouTube - Nå er han en av Norges rikeste under 30

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien