Gå til sidens hovedinnhold

- En flaske øl blir 5 øre billigere

Regjeringen lokker med billigere alkohol i statsbudsjettet, men avgiftskuttet blir som en dråpe i havet. Går forslaget igjennom, vil en flaske øl bli fem øre billigere.

- Regjeringen jukser når de sier 2,5 prosents avgiftskutt, for det er sett i forhold til hva avgiftene ville blitt dersom de hadde vært inflasjonsjusterte, sier informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen til TV 2 Nettavisen.

Beregninger gjort av bryggerinæringen viser at avgiftsreduksjonen vil kunne føre til at en flaske øl blir 5 øre billigere, mens en halvliters boks med øl blir bare 3 øre billigere - siden emballasjeavgiften på boksen økes.

På brus blir priseffekten enda mindre.

- Som å tette Titanic med plaster
- Dette er som å prøve å tette hullet i Titanic med plaster. Regjeringen kan umulig ha tatt innover seg alvoret for norske arbeidsplasser. Uten kraftigere kutt i avgiftene vil flere bryggerier gå dukken, sier Hasselgård.

De norske bryggeriene og brusprodusentene er oppgitt over Regjeringens lunkne svar på den alvorlige krisen bransjen står overfor.

- Stortinget må ta større steg i en omlegging for at vi skal kunne opprettholde norske bryggeriarbeidsplasser på sikt, sier Hasselgård.

Ingen effekt på grensehandelen
Bryggerinæringen mener avgiftskuttet ikke vil ha noen som helst effekt på grensehandelen. Det marginale kuttet utgjør ingen ting i forhold til de store prisforskjellene på øl og brus på den andre siden av svenskegrensen.

Bryggeri- og mineralvannforeningen anslår at grensehandelen i 2003 vil utgjøre 14 millioner liter øl og mer enn 30 millioner liter brus.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen