*Nettavisen* Økonomi.

Én million vil ikke ha reklame

Rundt én million nordmenn har reservert seg fra telefonsalg og å få postkassen overdynget med reklame.

Av alle reserverte har 99,5 prosent reservert seg mot telefonsalg. Hele 88 prosent ønsker ikke å bli kontaktet av humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner, og 56 prosent ikke ønsker å motta adressert reklame i posten.

- Reservasjonsregisteret ble opprettet 1. januar 2001. Hensikten var at privatpersoner skulle kunne reservere seg mot telefonsalg og adressert reklame i posten. Få ante vel da at databasen allerede før fireårsdagen skulle romme en million reserverte. Tilstrømningen til registeret har akselerert. Det ser vi fordi tallet på reserverte er doblet det siste året, sier underdirektør Bjørn Edvardsen ved Brønnøysundregistrenes opplysningsavdeling i en pressemelding tirsdag.

Det er spesielt pågangen fra telefonselgere som har fått folk til å reservere seg i hopetall.

Du kan ikke reservere en adresse eller et telefonnummer. Kun enkeltpersoner kan reservere seg ved hjelp av personnummer. For en husholdning bestående av flere personer betyr det at alle må registrere seg.

De fleste reserverer seg på nett, telefon eller via Brønnøysundregistrenes automatiske telefontjeneste. Reservasjonen er gratis, og gjelder helt til du selv gir beskjed om noe annet.

Får du henvendelser som du mener bryter med reservasjonen, kan du klage på virksomheten som har tatt kontakt med deg. Dersom dette ikke hjelper, kan du henvende deg til Datatilsynet for å få hjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.