*Nettavisen* Økonomi.

Endelig, Ericsson!

Den skakkjørte svenske stoltheten Ericsson sjokkerer pengefolket med et kvartalsoverskudd som er dobbelt så stort som ventet.

06.02.04 09:00

Fredag morgen klinket Ericsson til og la fram et justert driftsoverskudd på hele 5,5 milliarder svenske kroner for fjerde kvartal 2004. Analytikerne hadde på forhånd spådd et justert driftsoverskudd på 2,4 milliarder, ifølge anslag innhentet av SME Direkt.

Imponerte seg selv

I samme periode i 2002 hadde Ericsson et driftsunderskudd på 2,1 milliarder svenske kroner. Aksjekursen i Ericsson spratt kraftig opp i førhandelen fredag etter at kvartalstallene ble lagt fram.

- Det ble nok litt bedre enn vi selv hadde ventet for en stund siden. Vi begynner nå å komme gjennom krisen, og vi han se optimistisk på framtida, sier Ericssons-sjef Carl-Henric Svanberg til SVT.

Også på omsetningssiden knuste Ericsson forventningene. Selskapet solgte varer og tjenester for 36,2 milliarder svenske kroner i fjerde kvartal, nesten 2 milliarder mer enn ventet.

- Omsetningen var ekstremt sterk og resultatet var også bra. Det er tydelig at Ericsson har et ganske stort potensial i resultatet når volumene stiger, kommenterer en aksjeanalytiker overfor Nyhetsbyrån Direkt.

Overskudd i 2003

Takket være den sterke avslutningen på året, kan Ericsson levere et positivt årsresultat for 2004. Årsoverskuddet endte på 2,8 milliarder. I 2002 tapte den svenske mobilkjempen svimlende 14 milliarde på driften.

Ericsson-ledelsen tror etterspørselen etter selskapets produkter i 1. kvartal i år blir litt bedre enn i 4. kvartal 2003, justert for normale sesongsvingninger. Tidligere har Ericsson-ledelsen spådd en flat utvikling i salget.

Titusener har mistet jobben i Ericsson siden bunnen falt ut av telekom-markedet tidlig i dette tiåret. Omstruktureringen de siste to årene har kostet nesten 30 milliarder svenske kroner.

4.600 må gå

Til tross for at det nå går mot bedre tider, fortsetter ledelsen å barbere arbeidsstokken. I løpet av fjerde kvartal ble arbeidsstokken barbert med 1.800 personer. I år må ytterligere 4.600 finne seg noe annet å gjøre. Ved utgangen av 2004 planlegger Ericsson å ha til sammen 47.000 ansatte i stallen. Det er nesten 18.000 færre enn ved utgangen av 2002.

Aksjonærene i Ericsson har tjent godt på den voldsomme hestekuren selskapet har vært gjennom. Aksjekursen er mer enn doblet siden i fjor vinter. Bare siden årsskiftet har verdien av den svenske stoltheten steget 33 prosent, og Ericsson har forlengst gjeninntatt tronen som Sveriges største børsnoterte selskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag