*Nettavisen* Økonomi.

Endelig jubel for Trøim - Borr Drilling  til værs etter emisjon

ETTERLENGTET OPPTUR: Borr Drilling og Tor Olav Trøim får en etterlengtet opptur fredag morgen etter å ha hentet inn 300 millioner i ny egenkapital.

ETTERLENGTET OPPTUR: Borr Drilling og Tor Olav Trøim får en etterlengtet opptur fredag morgen etter å ha hentet inn 300 millioner i ny egenkapital. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Borr Drilling-aksjen stiger med 30 prosent fredag morgen etter at selskapet hentet inn 300 millioner kroner i ny kapital.

22.05.20 12:30

Det gjeldstyngede selskapet selger unna rigger for å bedre likviditeten og har også klart å hente inn 30 millioner dollar i nye egenkapital til 0,65 dollar per aksje.

Det tilsvarer 300 millioner kroner i styrket kapital og en aksjekurs på 6,50 kroner.

Men aksjemarkedet jubler såpass mye for kapitalinnhentingen rett etter børsåpning, at det sender Borr-aksjen opp 30 prosent (kl 09.10) til over 7,80 kroner, godt over emisjonskursen. Rett etter åpningen var aksjen opp hele 55 prosent, men kl 12.30. var oppgangen på 23,8 prosent til 7,35 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre. RETT OPP: Borr Drilling-aksjen var på det meste opp over 50 prosent fredag morgen før det roet seg, men oppgangen er fortsatt på over 30 prosent.

RETT OPP: Borr Drilling-aksjen var på det meste opp over 50 prosent fredag morgen før det roet seg, men oppgangen er fortsatt på over 30 prosent. Foto: (Infront)

Les også: Økonomisk gigantnedtur for VIF-Trøim, nå slår ekspert alarm

Garanti

Nettavisen har skrevet at Trøim er i store økonomiske vanskeligheter og neppe har penger til å stå for garantien i år på 13,9 millioner kroner til Vålerenga. Han må bestemme seg innen 1. juli om han fortsatt skal være med til neste år.

Vålerenga kan selv være i økonomisk krise.

Vålerenga-investoren har likevel tegnet seg for 769.000 aksjer i Borr-emisjonen, om lag 5 millioner kroner. Han utvannes dermed gjennom kapitalutvidelsen, ettersom beløpet kun utgjør snaue 2 prosent.

Trøim eide før kapitalinnhentingen 8,3 prosent av det børsnoterte riggselskapet. Han eier nå 9,65 millioner Borr-aksjer, som fredag morgen har en verdi på 75 millioner kroner.

Finansavisen skrev i vinter at Trøim kan ha tapt alle pengene han fikk da han forlot John Fredriksen.

Taper fortsatt

Borr Drilling kom onsdag med en foreløpig kvartalsoppdatering for årets tre første måneder.

Her fremkommer det at driftsresultatet før avskrivninger var positivt, men bunnlinjen var negativ med hele 870 millioner kroner (87 millioner dollar). I 2019 tapte riggselskapet 299 millioner dollar, 3 milliarder kroner med dagens valutakurser.

Riggselskapet snakker med långiverne og verftene for å få ned kostnadene og nivået der riggene begynner å tjene penger. DNB er en hovedbankforbindelse for Trøim og Borr Drilling og sitter med nøkkelen i disse diskusjonene.

Småpenger

Den totale gjelden ved årsskiftet utgjorde for øvrig svimlende 1,99 milliarder dollar, 20 milliarder norske kroner ned dagens valutakurser. 300 millioner kroner i ny egenkapital blir derfor småpenger.

Av den langsiktige gjelden på 1,7 milliarder dollar kommer de store forfallene først fra 2022 og utover.

Men Borr Drilling har ifølge en analytiker Nettavisen har snakket med også problemer å håndtere løpende driftsutgifter og nødvendige investeringer. Selskapet sliter ikke bare med gjelden og avdragene.

Saken oppdateres utover dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag