De amerikanske statistikkmyndighetene melder fredag om 372.000 nye jobber i juni utenfor landbrukssektoren. Arbeidsledigheten i USA ved utgangen av juni var på 3,6 prosent. Det er god jobbvekst både for akademikere, i ferie- og fritidsnæringen og innenfor helsepleie.

Ekspertene ventet i gjennomsnitt at det ville bli skapt 268.000 nye jobber i foregående måned hvis vi holder landbrukssektoren utenfor. Arbeidsledigheten var for fjerde måned på rad ventet å holde seg uendret på lave 3,6 prosent, og det stemte.

Les også: Høyeste inflasjon i USA på 40 år

Den viktige amerikanske tiårige statsrenten lå før offentliggjøringen på 2,99 prosent. 20 minutter etter at tallene ble kjent, var renten oppe på 3,09 prosent for så å falle til 3,07 prosent ved 16.30-tiden. Uansett, det er et tegn på det stramme arbeidsmarkedet og faren for kraftigere renteøkninger (se lenger ned).

Hovedindeksen ved Oslo Børs var før tallene ble kjent kl 14.30 ned 0,7 prosent, men var kl 14.35 ned drøyt 0,9 prosent for så å bedre seg litt igjen.

Les også: Russland advarer USA: – Husk at Alaska pleide å være russisk

3,6 millioner ledige

Den forventede jobbveksten i juni var ventet å komme innenfor reiselivssektoren og produksjonsindustrien, til tross for at Tesla er i ferd med å kutte bemanningen. Derimot var det spådd en nedgang i finanssektoren og byggenæringen.

Antall arbeidsledige amerikanere er nå nede på 3,6 millioner, marginalt over nivået fra februar 2020, rett før koronapandemien satte inn. 1,3 millioner amerikanere defineres nå som langtidsledige, det vil si de har gått ledige i mer enn 27 uker.

Amerikanere av asiatisk opprinnelse har som vanlig den laveste ledighetsraten med 3 prosent, fulgt av hvite med 3,3 prosent. I motsatt ende finner vi sorte amerikanere med 5,8 prosent og latinamerikanere med 4,3 prosent.

President Joe Biden har hatt mye motgang og gikk senest for noen dager siden surr i et TV-intervju. For to uker siden vekket en jukselapp oppsikt. Men USA-økonomien fortsetter å skape bra med jobber, og dagens tall er derfor en oppmuntring for den tidvise hardt kritiserte presidenten.

Les også: Alderen utelukker ikke et nytt Biden-kandidatur

Kraftige renteøkninger

I mai skapte USA-bedriftene 390.000 nye jobber utenfor landbruket. Det var bedre enn ventet, som førte til at de amerikanske rentene steg. Det gjorde også etter dagens tall. I mellomtiden har den amerikanske sentralbanken satt opp rentene med hele 0,75 prosentpoeng og varslet flere økninger fremover.

DNB Markets skrev i morgenrapporten at bedringen i arbeidsmarkedet i USA har bremset opp. Men selv om antallet som søker ledighetstrygd har steget noe i det siste, er presset i det amerikanske arbeidsmarkedet fortsatt sterkt.

Forventningene til dagens jobbvekst har for øvrig ikke vært lavere siden april 2021. Likevel er veksten på et nivå betydelig som er høyere enn før koronapandemien startet i mars 2020.