Endelig opptur for SAS

Bunnen kan være nådd for SAS. For første gang siden desember 2002 kan den skandinaviske flygiganten glede seg over positive passasjertall.

08.09.03 11:44

Passasjertrafikken (RPK) økte med 1,2 prosent i august sammenlignet med samme periode i fjor.

Det viser tall SAS la fram mandag.

Det er første gang siden desember 2002 at SAS-konsernet kan vise til positive passasjertall, både våren og sommeren har vært preget av et svært så labert marked.

- Det er gledelig. Vi ser en vekst på Europa-linjene, som følge av satsingen på lavpriskonseptet Snowflake. Ellers ser vi positive tall både fra Braathens og Spanair, sier direktør for kapitalmarkedsrelasjoner i SAS, Sture Stølen, til TV 2 Nettavisen.

SAS kan ikke bare glede seg over passasjervekst. Også kabinfaktoren, som viser andelen solgte seter, øker til 69,9 prosent.

Mindre heldig er det at SAS fortsatt sliter med inntjeningen. Gjennomsnittsprisen per passasjer (yield) går fortsatt ned.

- Mens passasjerveksten og kabinfaktoren tyder på at vi kan ha nådd en bunn, ser vi fortsatt at det blir press på yielden. Dette skyldes generelt at prisene på flyreiser går ned, folk forventer å betale mindre enn før når de skal fly. Dette forventer vi vil fortsette i tiden framover, sier Stølen.

For Scandinavian Airlines alene falt yielden med 14 prosent i juli i forhold til samme måned i fjor, mens for den perioden januar-juli var ned 12 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Samlet fraktet SAS-gruppen 2,8 millioner passasjerer i august 2003. Tallet er 200.000 lavere enn det var i samme periode i fjor. Dette skyldes imidlertid rutekutt og endringer i trafikksystemet for øvrig, påpeker SAS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.