REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen.Økonomi): - Norges comeback er en utrolig prestasjon, sier Neil Atkinson, sjef for oljeavdeling i Det internasjonale energibyrået (IEA).

Han viser til at norsk oljeproduksjon går for fulle mugger og vil nå sitt høyeste nivå noensinne i 2025.

40 prosent

IEA la frem nye tall for oljemarkedet i Oslo tirsdag, og brukte mye tid på å understreke det vanvittige norske oljecomebacket som vil komme de neste årene.

IEA anslår at norsk oljeproduksjon vil øke med 600.000 fat olje per dag mellom 2018 og 2024. Det er en økning på 40 prosent. Det er i tråd med hva Equinor nylig meldte. Den statseide oljegiganten varslet at Norge vil produsere mer olje enn noensinne før neste tiår.

Det vekker oppsikt også i IEA.

- Det er veldig få land i hele verden som har en oljeproduksjon som øker betydelig. Norge er det landet i verden med fjerde høyest økning i oljeproduksjon i antallet oljefat, sier Atkinson.

Les også: Equinors USA-sjef: - Vi kan ikke ta bort behovet for olje

Imponert

Atkinson er mildt sagt imponert over den kraftige norske veksten.

- Hadde du sagt det for noen år siden, hadde ikke folk trodd det, sier han da han la frem rapporten i Oslo.

Den kraftige norske oljeoppturen kommer i stor grad som en følge av nye oljefelt begynner å produsere i løpet av de neste årene. Den virkelig store forskjellen vil giganten Johan Sverdrup utgjøre. Feltet starter å produsere olje i år og vil øke kraftig i årene fremover.

Atkinson mener imidlertid det også er dette handler om mer dypereliggende årsaker.

- Vi ser at teknologien forbedrer seg og at oljeressurser som bare var lønnsomme på oljepriser nær 100 dollar fatet kan nå produserer til mye lavere priser. Der har Norge, sammen med andre land, gjort veldig mye, sier Atkinson til Nettavisen.

Fra tapssluk til gullgruve

Et eksempel på denne utviklingen er oljefeltet Johan Castberg i Barentshavet, som har planlagt oppstart i 2022. Castberg-feltet var før oljeprisfallet i 2014 kun lønnsom ved en svært høy oljepris på over 80 dollar. Det ville dermed vært et gigantisk tapsprosjekt med dagens oljepris på 68 dollar fatet og ville trolig ikke bli bygd ut.

Feltet er imidlertid blitt kraftig effektivisert siden den gang og går nå i pluss allerede med en oljepris på 35 dollar fatet.

Det som før var et potensielt tapssluk er slik blitt en gullgruve.

Atkinson sier at også andre land, som Brasil eller Storbritannia, har nytt godt av denne utviklingen.

- Alle land har forskjellige begrensninger. Norge har en moden oljesektor og har produsert olje i 40 år. Det er imidlertid ingen tvil om at det har vært en veldig god utvikling med å få slike prosjekter i gang, sier han.