STORTINGET (Nettavisen): Etter uker med forhandlinger har regjeringen klart å forhandle i land neste års statsbudsjett med SV.

Tirsdag kl. 18:00 ble enigheten presentert i Vandrehallen på Stortinget av partilederne i Ap, Sp og SV.

– Det som er viktigst nå er å få til et ordentlig løft for folk som har lite. Så lenge vi fikk finansiert den type krav så er dette et veldig bra opplegg for oss, sa SV-leder Audun Lysbakken om enigheten som inkluderer tre milliarder til det de kaller en «dyrtidspakke».

Les også: Matkøene eser ut: Vil presse Støre

Dette har SV fått gjennomslag for:

  • Oljeleting: 26. konsesjonsrunde utsettes ut 2025. SV fikk i fjor til en avtale om at den 26. konsesjonsrunden ikke skulle lyses ut i 2022. Dette er leting i såkalt «umodne» deler av sokkelen, som det har blitt stadig mindre interesse for å søke i fra leteselskapene.
  • En dyrtidspakke på tre milliarder til minstepensjonister, uføre og de på barnetrygd, bostøtte og dagpenger.
  • Skjerpet utflyttingsskatt: De som realiserer aksjer etter å ha vært ute av landet i mer enn fem år skal ikke lenger slippe skatt. Også en skjerpelse på overføringer av aksjer til nær familie i utlandet.
  • Engangsutbetaling til uføre på minsteytelse.
  • Gratis halvdagsplass i SFO for 2. klassinger og rett til billig tannbehandling for flere unge.
  • 1 milliard mer til klimasatsing, inkludert til Enova.
  • Økt støtte til Ukraina.

– Det er fortsatt et stramt budsjett. Vi har ikke økt oljepengebruken i dette budsjettet, forsikret statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferansen.

Støre forsikret også at TFO-leting, som står for mesteparten av oljeletingen på sokkelen, skal fortsette som normalt gjennom 2025. TFO står for tildelinger i forhåndsdefinerte områder, ofte kalt modne områder.

Lysbakken bekrefter at oljeblokker ved iskantsonen skal holdes utenfor TFO-letingen i 2023, slik de også var i 2022. Oljefrie områder i nord skal utredes.

– Ikke symbolpolitikk

Under pressekonferansen ble partilederne spurt om hva utsettingen av 26. konsesjonsrunde egentlig vil bety, siden TFO-letingen, som ofte er mer attraktiv for selskapene, skal fortsette som normalt.

– Det betyr en begrensing på leting. Og så er det sånn at alle løsninger på olje mellom regjeringen og oss vil jo være kompromisser fordi vi har ulike utgangspunkter, svarte Lysbakken.

– Er det symbolpolitikk?

– Nei, det er det ikke. Det er en helt reell runde som ikke lyses ut, men vi har også begrensninger knyttet til TFO i både 2022 og 2023. Det er et helt ekte politisk kompromiss, der man gir og tar. Regjeringen hviler også på mandater som er valgt inn med en helt ulik kurs i oljepolitikken, og det må sette sitt preg på de avtalene man gjør.

Lysbakken kunne ikke svare på hvor mange tonn CO2 som kuttes som følge av enigheten mellom SV og regjeringen.

Les også: Bedriftseier rister på hodet av SVs forslag: – Snart umulig å drive i Norge

TV 2s Stål Talsnes spurte om innstrammingen på skattereglene for utflyttere:

– Hvorfor tok dette så lang tid? Har ikke disse rikingene allerede flyttet?

– Det vil gjelde fra i dag, så de som flyttet fra for eksempel en måned siden kan flytte tilbake til Norge igjen om fem år og ta med seg gevinsten skattefritt, men fra nå er ikke det mulig. Det er en varig endring, og når den først er innført, tror jeg ingen partier vil gjeninnføre den type smutthull vi har hatt til nå, svarte Vedum.

– Med tiltakene på fattigdom, blir det lettere for regjeringen å sende politikere i Debatten, og se folk som gråter i øynene nå som man har hentet fram noen ekstra milliarder? spurte Dagbladets Steinar Suvatne.

– Vi skal alltid møte folk og se dem i øynene når de prater om hverdagen sin, svarte Støre kontant.

– Når regjeringens politikk diskuteres, skal vi være tilstede. Det er regelen, men ikke bare i debatter, sa Støre som mener man også må reise rundt og treffe folk.

Frp: – Fest i Moskva

Fremskrittspartiet reagerer kraftig på at SVs gjennomslag på oljeleting.

– I kveld er det fest i Moskva. Putins regime er de eneste som tjener på at regjeringen og SV nå strammer inn i letingen etter olje og gass. Regjeringen kan umulig ha lært noe som helst av den alvorlige sikkerhetssituasjonen vi står opp i som følge av energipolitikken som er ført i Europa, sier Frps energipolitiske talsperson, Terje Halleland.

Han mener dette vil ramme norske arbeidsplasser, verdiskapning og eksport av kritisk viktig energi til Europa.

– Jeg tolker ikke dette på noen annen måte enn at det er begynnelsen på slutten for videre utvikling av norsk sokkel. Det er ekstremt uansvarlig i en tid der våre allierte naboland desperat mangler energi i kampen mot Russlands krigføring, sier Halleland.

Slår knallhardt tilbake

– Det jubles i Moskva, sier Frp om oljeletingen. Hva synes dere om ordbruken?

– Nei, jeg synes ikke noe særlig om den, men de får velge de ordene de vil, svarer Støre på spørsmålet fra Nettavisen.

– Vi kommer til å fortsette å lete og finne mer gass. Vi skal lykkes med fangst og lagring av CO2, så gass kan være en viktig kilde og kan bidra med produksjon av hydrogen og en lang rekke ting. Hvis Frp er på den banehalvdelen så er de på andre siden av jernteppet for meg når det gjelder argumentasjon.

– Lysbakken, er du så fornøyd med denne avtalen at du får lyst å fortsette som SV-leder og ta partiet inn i regjering.

– Jeg er veldig fornøyd med denne avtalen. Det har vært veldig kjekt å forhandle. Og så er det sånn at hvis du bare har sovet fem timer de siste to nettene så er det ikke da en skal ... jeg er veldig trygg på det valget jeg har tatt, men det har vært en god runde.

Les mer: Lysbakken gir seg som SV-leder

– For å være litt alvorlig. Vi fikk ikke til en regjering sammen, men vi viser igjen at vi er i stand til å lage rødgrønn politikk sammen, sier Lysbakken til Nettavisen.

Torsdag klokka 10:00 skal det være finansdebatt i Stortinget der statsbudsjettet etter planen skal vedtas.