*Nettavisen* Økonomi.

Enighet, brudd og brudd i sokkeloppgjøret

Foto: (Foto: Statoil)

Etter tre dagers forhandlinger ble det i natt oppnådd enighet mellom Oljeindustriens Landsforening og Nopef i sokkeloppgjøret. Samtidig ble det brudd med de to andre arbeidstakerorganisasjonene, OFS og Lederne.

27.05.04 11:48

Det opplyser Oljeindustriens Landsforening (OLF) i en pressemelding.

Oppgjøret med OFS og Lederne går videre til Riksmeklingsmannen.

I avtalen med Nopef er det gitt et tillegg på to kroner per time, som utgjør 5740 kr på årsbasis. Innen oljeboring og forpleining er det avtalt endringer når det gjelder innplassering av enkelte stillinger.

- Fra vår side har det vært viktig å komme fram til løsninger som innebærer at utviklingen i oljeindustrien er på nivå med industrien for øvrig. Det er nødvendig for å redusere kostnadsnivået og styrke sokkelens konkurransekraft, sier Hodneland.

- Klart signal til myndighetene

Fagforeningen NOPEF er mer direkte i sin ordbruk:

- NOPEF klarte å slå tilbake arbeidsgivernes krav om forringelse av tariffavtalene. Arbeidsgiverne krevde bortfall av ventetid og kurskompensasjon og mulighet for svekkelse av kompensasjonen ved endring av arbeidsplan. De krevde også mulighet for innføring av lokale lønnssystemer i boring og forpleining. Ingen av disse kravene ble innfridd. Dette er et klart signal til myndighetene: ”oljearbeiderne finner seg ikke i å få svekket sine lønns- og arbeidsvilkår, kommenterer fagforeningen i en pressemelding.

Pensjon

Ledernes krav omfattet bl.a. fleksibel pensjonsalder, noe som ikke var nevnt i OLFs siste tilbud.

- Vi hadde håpet at OLF hadde kunne møte oss vedrørende dette kravet, ikke minst fordi vi hadde en god begrunnelse for hvorfor kravet er viktig. Vi beklager at vi var nødt til å gå til brudd, men vi kan ikke akseptere noe som høyst sannsynlig ville innebære en sterkt svekket avtale for våre medlemmer, sier forbundsleder Jan Olav Brekke.

Sokkeloverenskomstene omfatter om lag 6700 arbeidstakere. Disse arbeider i oljeselskapene BP Norge, Esso Norge, Hydro, Norske Shell, ConocoPhillips, Total, Statoil og Talisman, boreselskapet Prosafe Drilling Services og forpleiningsbedriftene Eurest Support Services og Universal Sodexho Norway.

Det er opp til Riksmeklingsmannen å fastsette tidspunkt for mekling med OFS og Lederne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.