Riksmekleren tok et finurlig grep, og klarte dermed å løse de knallharde lønnsforhandlingene som var i stampe:


– Vi har kommet til enighet, men dette har vært en ekstra tøff mekling. Løsningen i meklingen er et resultat av at jeg har lagt frem en skisse. Partene var ikke enige, men jeg la frem et forslag som partene har akseptert. Det har vært et godt samarbeid, til tross for at meklingen har vært vanskelig. Partene har vist stor ansvarlighet ved å finne en løsning. Jeg vil takke LO og NHO, selv om meklingen har vært vanskelig, sa riksmekler Mats Ruland innledningsvis.

– Det har vært svært tøffe forhandlinger. Derfor er jeg glad for at vi har fått folk tilbake på jobb. For NHO var det spesielt viktig å skjerme de bransjene som har vært hardest rammet av koronakrisen. Alt i alt er vi fornøyd med å ha avverget en streik. Det har vært en spesiell opplevelse å ha mekling digitalt, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Og han la til:

– Det å forhandle kollektivt er krevende fordi det er et oppgjør for alle, men krisen vi står i, har rammet så ulikt. Nå står NHO-familien samlet i å inngå et kompromiss på vegne av hele laget.

– Vi tar ikke tusenvis ut i streik for 30 øre

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at løsningen partene nå er blitt enige om, er god.

– Det har vært tøffe forhandlinger. Vi hadde aldri klart å komme til enighet uten meklerkorpset, sier hun.

LO skriver i en pressemelding at de har vært opptatt av å motvirke økende forskjeller, og at de som har lav lønn, risikerer å bli hengende etter.

– Vi er ikke de som tar tusenvis av mennesker ut i streik for 30 øre. Dette er en løsning som sikrer en god lønnsvekst for de lavest lønte, sier Følsvik.

Avverget storstreik

LO, NHO og YS har altså kommet til enighet i meklingen, og dermed blir det ingen storstreik. Det var lenge fare for at over 30.000 arbeidere kunne bli tatt ut i streik.

Rammen er på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng unna LOs krav. NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS på 2,8 prosent. Det er også blitt enighet om et lavlønnstillegg på 1 krone i timen, etter det NRK får opplyst.

Søndag formiddag var imidlertid partene langt ifra hverandre.

Les også: Regjeringen vil fjerne pensjonsplikt for 200.000 offentlige ansatte

– Ikke noe nytt enda. Alle møter som normalt på jobb. Vet ikke når meklingen avsluttes, skrev NHOs Eva-Charlotte Stenset i en SMS til NTB, søndag morgen i 08-tiden.

Partene ble enige om å fortsette forhandlingene på overtid.

Les også: Fare for full stans i busstrafikken over hele landet

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Erna Solberg overlater smekkfull pengekasse til et rødgrønt flertall

Årets oppgjør var et såkalt mellomoppgjør, der det kun ble forhandles om lønn. Avtalen har virkningsdato fra 1. april, og har altså en økonomisk ramme på 2,7 prosent, noe som betyr rundt 10.500 kroner i økte lønnsutgifter til en gjennomsnittlig industriarbeider, ifølge FriFagbevegelse.

Les også: Vil du flytte på sommerferien? Det kan sjefen din nekte deg