OSLO SENTRUM (Nettavisen): I en rykende fersk pristest mellom Extra og Mega, kan Nettavisen avsløre store prisavvik på nøyaktig like varer hos Coop.

Totalt koster de 69 varene vi har sett nærmere på 3484,80 kroner hos Extra og 4082,15 kroner hos Mega.

Det betyr at det er 597,35 kroner på å handle hos Extra. Differansen er 17,14 prosent.

Et kjapt regnestykke viser at for en familie med matbudsjett på 12.000 kroner per måned – tilsvarende 144.000 kroner per år – vil det koste cirka 25.000 kroner mer å gjøre all handelen hos Coop Mega.

Se alle detaljer i vår prissammenligningen fra 23. februar her:

NHH-professor: – For å overleve

NHH-professor Tor Wallin Andreassen er ikke det spor overrasket over dette prisgapet på 17,14 prosent.

Han tror rett og slett det kan være nødvendig for å overleve:

– Det kan være eneste måten for Coop å overleve på, sier Andreassen til Nettavisen og utdyper:

– Vi vet at de opererer med samme innkjøpspris, men at de sliter med fortjenesten. Da er det naturlig å se på hele porteføljen under ett og tyne ut litt ekstra der kundene har mer å rutte med, sier han.

Professoren minner om bakteppet, at siden flere kjeder ikke tok ut mer fortjeneste ved å øke prisene 1. februar, er det en kamp om marginene.

– Kjedene må legge strategier for å overleve, og da kan det være smart å kutte i lavprisbutikker og heller øke prisene i supermarked.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier til Nettavisen at han ikke har noe mer å tilføye.

25.000 kroner å spare på å bytte butikk

Nettavisen har også vært i kontakt med forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand:

– Dette viser hvor viktig det er å være bevisst når du skal ut på handlerunden din, for her er det mange tusenlapper å spare, sier hun til Nettavisen.

– Lærdommen må være at du handler basisvarene der det er billigst og «ekstra» varer i større, dyrere butikker.

At det for en familie med matbudsjett på 12.000 kroner per måned – tilsvarende 144.000 kroner per år – vil være cirka 25.000 kroner billigere å velge Extra, kommenterer hun slik:

– Vi vet fra før at det er mye dyrere i supermarked med ferskvaredisk og større vareutvalg. Men i disse trange tider hvor flere kjenner på dårligere råd, er det særlig viktig å spare penger der du kan, altså for samme vare, slik testen viser, sier hun.

– Pass på at du ikke lar deg lure av «lokketilbud»: Sjekk hvor gode tilbudene er, og begrense handelen til disse varene når du velger dyrere butikker, som Coop Mega, råder Tvetenstrand.

– Selger med store tap

Ifølge kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, har dette en. helt naturlig forklaring:

– Supermarkeder har generelt en litt høyere pris enn lavprisbutikkene på noen varer, dette skyldes høyere driftskostnader knyttet til et større vareutvalg, store lokaler og betjente ferskvaredisker, sier Kristiansen til Nettavisen.

– Så hører det også med i dette bildet at noen av produktene i lavpriskjedene selges med stort tap, så butikkene holder en slags «kunstig» lav pris, som også bidrar til prisdifferansen på enkeltprodukter mellom lavpris og supermarked, legger han til.

Les også: Sjokkert over Coop-priser: – Skjønner ikke hvordan det kan være mulig

– Du kan gjøre en billig handel hos Mega også

Han tror de fleste kundene vet at det kan koste litt mer å handle i et supermarked og at de er villige til å betale det lille ekstra for et større utvalg og betjente ferskvaredisker.

– Men det er viktig å understreke at du også kan gjøre en billig handel hos Coop Mega. Prissammenligninger som dette fanger blant annet ikke opp tilbud og kampanjer kjeden har hver uke, og vår billigste serie Xtra har like lave priser hos Coop Mega som lavpriskjeden Extra, sier han til Nettavisen.

Sjokkert: – Skjønner ikke hvordan det kan være mulig

Nettavisen skrev tidligere denne uken om Toro gryteretter, som selv med 40 prosent rabatt hos Coop, er dyrere enn hos Rema.

– Jeg fikk litt sjokk og er mildt sagt ganske provosert. Skjønner ikke hvordan det kan være mulig, sa en oppgitt kunde til Aftenbladet.