Enron-sjef fikk fem år

Enrons tidligere finanssjef Ben Glisan er dømt til fem års fengsel etter regnskapsskandalen. Glisan er den første av de tidligere toppsjefene i Enron som dømmes.

11.09.03 11:30

Ben Glisan, som var finanssjef i skandaleselskapet Enron da svindelen ble avdekket, erkjente seg tidlig skyldig på alle punkter og under rettssaken sa han at han var beredt til å ta sin straff.

- Jeg tror jeg helt enkelt vil si at jeg tar det fulle ansvaret for mine handlinger, sa Glisan til dommeren da rettssaken startet.

Startet oppvasken
Denne uken ble han dømt til fem års fengsel for delaktighet i en av tidenes største finansskandaler, melder BBC.

Da Enron-boblen brast i desember 2001 viste det seg at kraftgigantens toppledelse bevisst hadde manipulert regnskapene og blåst opp fortjenesten for å fremstå som mer attraktiv i aksjemarkedet. I etterkant av Enron-avsløringene ble også flere andre amerikanske storkonserner tatt for regnskapsjuks.

Påtalemyndigheten i USA håper fengslingen av Ben Glisan og hans uforbeholdne tilståelse skal få fortgang i de øvrige rettsprosessene mot tidligere ledelse i Enron. Blant de andre som venter på rettssak er Glisons sjef, finansdirektør Andrew Fastow.

Venter på storfiskene
Fastow er tidligere utpekt som selve arkitekten bak Enron-svindelen.

Styreformann og Bush-venn Kenneth Lay og konsernsjef Jeffrey Skilling er fortsatt under politietterforskning. Det er ikke tatt ut tiltale mot disse, men etter hvert som sjefene lavere ned i systemet domfelles håper på talemyndigheten å få tilstrekkelig bevis til å også domfelle de to toppsjefene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.