Gå til sidens hovedinnhold

Ensomt på første klasse

Norske næringslivstopper holder seg langt unna første klasse på sine flyreiser. Sjekk hvem som sitter hvor.

Utenriksminister Jan Petersen (H) uttalte i forrige uke at utenriksråd Bjarne Lindstrøms rådyre reiser på første klasse er et tegn på at han «prioriterer jobben». Samme «vilje» til å prioritere jobben må man lete lenge etter i norsk næringsliv.

En ringerunde til de største norske aksjeselskapene viser at reiser på første klasse nesten ikke forekommer. Stadig flere toppledere flyr også på økonomiklasse.

Alltid på økonomi
Ledelsen i nettleserselskapet Opera flyr alltid på økonomiklasse.

- Selv vår to meter høye sjef, Jon Stephenson von Tetzchner, flyr på økonomi, opplyser Operas kommunikasjonsdirektør Tor Odland.

Det samme gjør konkurrentene hos Microsoft i Norge.

- Dette gjelder også på de lange reisene. Men hvis en av våre ansatte reiser mer enn fire ganger i året til USA, så pleier den femte turen å bli på business, forteller informasjonsdirektør i Microsoft, Jannik Lindbæk jr.

Ansatte i Microsoft kan også fly business når det gir mer fleksible løsninger, men ifølge Lindbæk er dette stadig mindre nødvendig.

Også ledelsen i Tomra flyr konsekvent på økonomi. Tomra-ledelsen flyr hovedsakelig til Europa, men også til USA. Prinsippet om å alltid kjøpe den billigste billetten gjelder også på turene over Atlanteren.

Heller ikke ledelsen i Orkla flyr på business når de skal over Atlanteren.

- Ledelsen reiser stort sett på økonomi med mindre det er reiser på kort varsel. Dette gjelder også på reiser av Atlanteren, opplyser informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde i Orkla.

Kun i spesielle tilfeller
Hydro er et av svært få selskaper som gir sin toppledelse anledning til å fly på første klasse, men dette skjer ifølge selskapet meget sjelden. Normalt skal de ansatte i Hydro reise på den mest effektive og kostnadseffektive måten. Det er opp til den ansatte selv å vurdere om økonomiklasse er brukbart. Bruk av første klasse kan brukes hvis den ansatte skal i viktige og krevende møter like etter ankomst fra en lang reise.

HTML EMBED
Har du reist på første klasse?
Ja, ofte
Ja, men sjelden
En gang
Aldri

Se resultat

Selskapet har også ved enkelte anledninger chartret egne fly. Årsaken til dette er at flere av reisene går til områder der det er et begrenset tilbud på rutefly.

- Ikke Mercedes eller første klasse
Statoil har heller ikke noe forbud mot å reise på første klasse, men informasjonssjef Ola Morten Aanestad kan ikke huske at noen noen gang har benyttet seg av muligheten.

- Vår første leder, Arve Johnson, var veldig opptatt av at vi ikke skulle ha Mercedes som firmabil eller fly på første klasse, og denne holdningen henger fortsatt litt igjen i selskapet, sier Aanestad til TV 2 Nettavisen.

Ifølge reiseregelverket skal tjenestereiser gjennomføres på en kostnadseffektiv måte med bevisst bruk av etablerte reiseavtaler. Ifølge reglene kan businessklasse benyttes utenfor Europa, men ifølge Aanestad benyttes business i realiteten også på reiser innenfor Europa.

På billigste måte
Informasjonssjef Dag Melgaard i Telenor kjenner heller ikke til at noen i Telenor skal ha benyttet seg av første klasse på sine reiser.

- Det skal nok veldig mye til før man bevilger seg en reise på første klasse. Det måtte være hvis det var veldig viktig at man ikke kom frem sliten. Reiser på businessklasse er ikke uvanlig, men vi flyr stort sett på billigste måte. Og vi har skaffet oss gode avtaler med blant annet SAS og Norwegian.

Også toppledelsen i DnB NOR skal ifølge bankens eget regelverk som hovedregel benytte seg av rabatterte billetter.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken