*Nettavisen* Økonomi.

Equinor aner ikke hvordan 295 millioner kroner er brukt i Angola

Biler passerer en av Sonangols bensinstasjoner i Luanda, Angola. Arkivfoto.

Biler passerer en av Sonangols bensinstasjoner i Luanda, Angola. Arkivfoto. Foto: Rodger Bosch (AFP / NTB scanpix)

Pengene skulle gå til udefinerte «sosiale prosjekter».

15.09.20 15:30

Gjennom en rekke artikler den siste tiden har Stavanger Aftenblad/E24 avdekket hvordan Equinor har brukt penger i Angola.

Blant annet betalte Equinor i perioden mellom 2011 og 2016 420 millioner kroner til et forskningssenter i landet som aldri har blitt bygget.

Angolas statseide oljeselskap Sonangol hevder pengene er på konto, og lover at det skal bygges, noe seniorforsker og Angola-ekspert Aslak Orre sier til avisene er helt urealistisk.

I tillegg til dette har Equinor forpliktet seg til å betale 715 millioner kroner i «sosiale bidrag» til Sonangol. Av dette skulle 295 millioner gå til udefinerte «sosiale bidrag», men det er uklart hvor de har havnet, skriver Stavanger Aftenblad/E24.

– Vi har ikke fått opplyst hvilke sosiale prosjekter som er finansiert av midlene som er betalt inn, bekrefter Erik Haaland, talsperson for Equinors internasjonale virksomhet.

Haaland bekrefter til Nettavisen at dette stemmer.

Les også: Equinor selger havvind-eiendeler for 1,1 milliarder dollar i USA

Han opplyser også at kontrakten Equinor undertegnet med Sonangol, ikke gir Equinor «rett til innsyn i bruken av midlene».

Klikk på bildet for å forstørre. Equinor har ikke rett til innsyn i bruken av midlene hos Sonangol.

Equinor har ikke rett til innsyn i bruken av midlene hos Sonangol. Foto: Rodger Bosch (AFP)

Signaliserer byggestart

Det har ikke lyktes avisene å få svar fra Sonangol på hvor pengene har blitt av, men Haaland sier til Nettavisen at selskapet har signalisert byggestart:

– Siden betalingene ble gjennomført har Equinor fulgt opp regelmessig med Sonangol, både skriftlig og muntlig, for å sikre at de følger opp sine kontraktsmessige forpliktelser. Equinor har også fått bekreftelse om at midlene til teknologi- og forskningssenteret står på konto hos Sonangol. Vi merker oss at Sonangol nå signaliserer byggestart av senteret i 2021 og vi kommer til å fortsette å etterspørre fremdrift i saken, skriver Haaland i en e-post til Nettavisen.

Les også: Sjeføkonom om Equinors overraskende grep: – Enormt viktig

Angola-ekspert Orre er ikke spesielt optimistisk med tanke på hva pengene har gått til:

– Man kan anta at de har forsvunnet inn i det dype korrupsjonshullet, der svært mye av pengene forsvinner utenlands, sier Orre.

Angola har lenge hatt et omfattende korrupsjonsproblem, skriver Stavanger Aftenblad/E24. Landet var i 2019 nummer 146 av 198 land på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

– Naturlig partner

Equinor jobber fremdeles med Sonangol, sier Haaland:

– Equinor har et forretningsmessig forhold til Sonangol og jobber med dem i de lisensene hvor vi begge er til stede. Som det nasjonale oljeselskapet i Angola er de en naturlig partner og deltar i de fleste prosjektene som gjennomføres i landet.

Les også: Verdens mest optimistiske oljegigant: Tror på 81 prosent høyere oljepris om 10 år

Han fremholder at de er åpne om sine betalinger til prosjekter i landet:

– Vi har en landorganisasjon for Angola som følger opp vår virksomhet i landet. Equinor har gjennom vår bærekraftrapport og våre Payments to Governments-rapporter rapportert åpent om betalingene til sosiale bidrag, opplæring og teknologi- og forskningssenteret i Angola, som var en del av tildelingskriteriene for letelisensene i Kwanza-bassenget. Åpenhet om betalinger bidrar til at sivilsamfunnet kan ansvarliggjøre myndighetene. Alle betalinger er gjort i samsvar med gjeldende lovverk, og ansvar for gjennomføring av prosjekter ligger hos Sonangol, opplyser Haaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.