*Nettavisen* Økonomi.

Equinor-sjefen fikk 15,3 millioner i lønn: Dette mener styret om innsatsen hans

LAVERE BONUS: Equinor-sjef Eldar Sætre og resten av konsernsjefen avstår fra bonus i 2020. Bonusutbetalingen for i fjor ble også lavere enn i 2018.

LAVERE BONUS: Equinor-sjef Eldar Sætre og resten av konsernsjefen avstår fra bonus i 2020. Bonusutbetalingen for i fjor ble også lavere enn i 2018. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Konsernsjefen nådde på en rekke punkter ikke opp til styrets forventninger.

14.05.20 21:02

STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) Equinor har vært i hardt vær etter at Dagens Næringsliv i forrige uke omtalte en kritikkverdig selskapskultur, enorme kostnadsoverskridelser og et tap på 200 milliarder kroner knyttet til selskapets satsing i USA.

Under torsdagens generalforsamling gjorde Equinors styreleder Jon Erik Reinhardsen det tidlig klart at styret ikke var fornøyd med kostnadskulturen, og at milliardoverskridelsene blottla klare svakheter i oljegigantens kontrollsystemer.

Les mer her: Disse gutta har kostet oss nesten like mye som hele korona-epidemien

Senere i generalforsamlingen tok Equinor-styret og ledelsen pause fra støyen rundt selskapets USA-satsing, og kunne vende blikket tilbake på resultatene fra 2019. Generalforsamlingen godkjente årsregnskapet for fjoråret og et utbytte på 0,27 dollar per aksje for fjerde kvartal ble utdelt.

Mot slutten av den drøyt to timer lange generalforsamlingen, gikk styreleder Reinhardsen på talerstolen og evaluerte konserndirektør Eldar Sætres lønn opp mot målene styret hadde satt for oljegiganten i 2019.

Klikk på bildet for å forstørre. Stavanger 20190515. Styreleder Jon Erik Reinhardsen snakker på generalforsamlingen til Equinor.

EVALUERTE: Equinor-styreleder Jon Erik Reinhardsen evaluerte lønnen til konsernsjef Eldar Sætre under torsdagens generalforsamling. Her fra tilsvarende møte i 2019.  Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Les mer: Dragkamp om oljehjelp innleder intens vår på Stortinget

Mistet 2 millioner av bonusen

I tillegg til en fastlønn på 9,4 millioner kroner, er Sætres lønn knyttet opp til en bonusordning og en langtidsintensivordning. Sætres bonus var i 2018 på 551.000 dollar, rundt 4.48 millioner kroner, og sank til 282.000 dollar, 2,48 millioner kroner i 2019.

– I vår vurdering av konsernsjefens prestasjoner, og følgelig grunnlaget for hans årsbonus for 2019, har styret understreket at leveransene i viktige områder har vært både over, på og under de målsetningene som ble satt for 2019, sa Reinhardsen i evalueringen.

Den totale lønnen til Sætre endte på 15,3 millioner kroner i fjor, ned fra 16,8 millioner kroner i 2018.

Styrelederen ramset opp følgende punkter som Sætre og konsernledelsen ikke leverte godt nok på:

  • Frekvensen for faktiske eller potensielt alvorlige hendelser gikk opp, og ikke ned: Equinor endte på 0,6 alvorlige hendelser per million arbeidstimer, sammenliknet med 0,5 året før. Målet var 0,4.
  • Produksjonseffektiviteten, som var på 87,5 prosent, var lavere enn målet – og effektiviteten ble dratt ned av noen få plattformer. Oljeproduksjonen var lavere i fjor enn i 2018: Oljeproduksjonen i 2019 var på 2,074 millioner oljeekvivalenter per dag, mot rekordhøye 2,11 millioner i 2018.
  • Kostnadsutviklingen, som består av Equinors faste kostnader til drift, samt salgs- og administrasjonskostnander per fat oljeekvivalent, nådde ikke målet.
    – Kostnadsutviklingen nådde ikke målet, og trenger et fortsatt høyt fokus i tiden fremover, konstaterte styreleder Reinhardsen under generalforsamlingen.
  • Equinors totalavkastning til aksjonærene var heller ikke god nok, ifølge styret, til tross for at den relative avkastningen på sysselsatt kapital var bedre enn selskapets målsetning. Equinor-styret ønsket å være over gjennomsnittet hva gjelder avkastning til aksjonærene på en rangering over tolv sammenliknbare selskaper, men endte som nummer ti.

Styrelederen ga imidlertid konsernsjef Sætre honnør for flere ting, for eksempel at den samlede personskadefrekvensen var den beste i selskapets historie, at antallet olje- og gasslekkasjer var på et lavt nivå, samt at verdiskapingen fra leting viste positiv utvikling i fjor.

Konsernsjefen og ledelsen har for øvrig sagt fra seg bonusen for 2020.

Les også: Gambler 100 milliarder skattekroner - opposisjonen vil høyne veddemålet

Klimainitiativene stemt ned

Før generalforsamlingen i Stavanger torsdag, sendte Greenpeace ut en SMS til rundt 40.000 Equinor-aksjonærer med en bønn om å stemme nei til oljeboring i sårbare havområder.

WWF og Greenpeace hadde sammen sendt inn et forslag til generalforsamlingen om at Equinor skulle avstå fra olje- og gassaktiviteter i visse områder.

«For å redusere klimarisiko, som inkluderer finansiell, omdømme-, fysisk- og ansvarsrisiko, ber aksjonærene Equinor om å avstå fra leting og boring i nye områder, umodne områder eller i områder med høy økologisk verdi og sårbarhet», skrev miljøorganisasjonene i forslaget.

Flere andre aksjonærer, fra blant annet Legenes klimaaksjon og Besteforeldrenes klimaaksjon, hadde på forhånd sendt inn klimaforslag med mål om å blant annet stanse all letevirksomhet og prøveboring, ta hensyn til helseeffektene av fossil energi og å stanse all olje- og gassaktivitet utenfor norsk sokkel.

Samtlige seks klimaforslag ble, etter styrets anbefaling, ikke vedtatt.

Les mer: Oljearbeiderne frykter at krisepengene havner i Texas: – Det må bli jobber i Norge

Les også: Norge først-gjengen bør ta skrittet helt ut og sette Kim Il Sung på jakkeslaget sitt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag