FORNEBU (Nettavisen/NTB): Tirsdag ba Frp-leder Sylvi Listhaug, fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland og en rekke lokale næringslivstopper om at regjeringen stanser nedleggelsen av gasskraftverket i Nordhordland.

– Det er hinsides all fornuft å legge ned gasskraftverket på Mongstad når Norge har skyhøye strømpriser og vi står i fare for å få strømrasjonering, sa Listhaug og ba regjeringen gripe inn.

Dagen etter blir hun ikke bønnhørt hos Equinor, som la frem sine resultater onsdag morgen.

– Det er et kraftverk som ikke er lønnsomt å drifte og ha som beredskap, og det har vært kjent i mange år at det skal legges ned, sier Opedal til NTB.

Han legger til at Equinor har spurt om det er noen som ønsker å ta den økonomiske byrden av å drifte kraftverket som reserveløsning, uten å ha fått svar.

Les også: MDG hardt ut mot EUs beslutning: – Dette er ikke noe grønt stempel på norsk gass

Bønn fra Statnett

Også Statnett har bedt Equinor om å beholde kraftverket, som har vært i drift siden 2010, noe selskapet avviste i begynnelsen av juli.

– Det har vært kjent for alle aktører i markedet at dette vil skje. Jeg tror ikke Equinor skal være den som sikrer og betaler for backup for norsk produksjon, sier Opedal.

Equinor leverte onsdag rekordtall for første halvår med de skyhøye olje- og gassprisene.

Opedal understreket på en presentasjon at tallene må ses i lys av det alvorlige som skjer i Ukraina. På spørsmål fra Nettavisen om hvor alvorlig han ser på gass-situasjonen i Europa, svarer han:

Les også: Russland bremser leveransene av gass til Tyskland

Veldig krevende

– Det er veldig krevende for Europa. Det er en stor usikkerhet hvor mye gass de får inn fra Russland. Da må de ut på markedet for flytende gass (LNG-marked, red.anm.), og konkurrere med andre deler av verden,

– Med det krevende bakteppet må vi ha oppmerksomheten mot det vi kan gjøre, og vi har stabile leveranser.

Opedal sier asituasjonen er ikke ny, den oppstod for ett år siden. Equinor har derfor i ett år jobbet for å øke gassproduksjonen fra Norge sammen med myndigheter og andre operatører.

Rekordproduksjon

– Det vi ser, er at det er tidens høyeste gassproduksjon fra Norge i 2022, 122 milliarder kubikkmeter. Det er svært høye nivåer. Equinor er faktisk blitt det viktigste energiselskapet i Europa når det gjelder gassforsyning.

– Er gass også helt nødvendig mellomledd for å gå fra fossil energi til helt fornybar kraft?

– Vi tror det. Kjernekraft blir mindre brukt i Europa. Du må ha en eller annen kraft før fornybar energi, både for å ta dagsvariasjoner og sesongvariasjoner. Der har Europa tradisjonelt brukt kull.

Opedal var på presentasjonen opptatt av at elektrifisering av den norske sokkelen er nødvendig for å nå klimamålene. Kritikerne har hevdet at dette er bortkastede penger som bare flytter utslipp og vil føre til høyere strømpriser på fastlandet.

Les også: EU vil hindre full energikrise - nå har de inngått en avtale

Ned 50 prosent

– Norge har forpliktet seg i Paris-avtalen til å nå sine klimamål. Da må også olje- og gass-sektoren være med. Operatørene har sagt at de skal redusere utslippene med 50 prosent på norsk sokkel innen 2030, forsvarer Equinor-sjefen standpunktet.

Opedal sier 20 prosent av reduksjonen vil skje med energieffektivisering, 20 prosent kommer fra færre plattformer. De resterende 60 prosentene kommer fra elektrifisering.

– Equinor vil også satser mer på havvind, vil hybridkabler gi lavere eller høyere strømpriser her hjemme?

– Det er vanskelig å si, det viktige nå er at vi trenger mer kraft i Norge. Vi trenger mer solkraft, vindkraft fra land og mer havvind og vannkraft. Disse utbyggingene er viktige, og at inntektene tilfaller lokalsamfunnet.

Les også: Regjeringen tror den kan øse båten med sil

Trenger Europa-kabler

– Men vil ikke strømprisene her i sør uansett bli satt ut fra prisene i Europa?

– Vi mener vi skal bygge ut mer kraft, og så trenger vi også kabler til Europa, slik at vi kan ha netto inntekter til Norge fra kraft, svarer Opedal. Equinor vil øke olje- og gassinvesteringene fremover.

– Hvor lenge er vi avhengig av olje og gass i Norge, i flere tiår?

– Det vil nok gå en god del år fremover. Vi antar at behovet for olje i verden vil begynne å gå ned etter 2030. Det sammenfaller også med at produksjonen fra norsk sokkel vil falle. Derfor er det så viktig at til tross for disse tidene vi er inne i, klarer å investere i annen type energi.