Gå til sidens hovedinnhold

Equinor-sjefen ut mot boremotstandere: - Ikke veldig faktabasert

Equinors planer for boring i Australia setter sinnene i kok. Når gir Equinor-sjef Eldar Sætre svar på tiltake.

FORNEBU (Nettavisen Økonomi): - Det er mange meninger om boringen i Australia, men vi ser at synspunktene imot er blir båret frem med veldig sterke virkemiddel. Vi prøver å bringe frem så mye fakta vi kan, sier Equinor-sjef Eldar Sætre til Nettavisen på selskapets kvartalspresentajson tirsdag.

Nettavisen Økonomi har tidligere skrevet om store demonstrasjoner blant lokalbefolkningen mot Equinors planer om leteboring ved Australbukta. I 2017 sikret daværende Statoil seg to boretillatelser utenfor Australia, etter at oljegiganten BP trakk seg ut. Nylig leverte Equinor en miljøplan for boringen av en letebrønn, som satte sinnene i kok blant fiskere, turistnæringen og urfolk i nærområdene.

Blant annet publiserte Equinor et kart som viste absolutt verste konsekvens av 100 forskjellige mulige oljeutslipp fra boring. Det ble begjærlig tatt av miljøbevegelsen til inntekt for deres sak.

Les også

Oljeekspert advarer: Historien fra i fjor kan gjenta seg

Greenpeace-motstand

Greenpeace var blant annet tidlig ute med sin tolkning av rapporten, og varslet blant annet at prosjektet kunne gi olje på verdensberømte Bondi Beach.

Sætre mener imidlertid kartet og Equinors planer har blitt fullstendig misforstått av miljøbevegelsen.

- Det blir tegnet noen bilde som ikke er faktabasert. Kartet, som vi ble bedt levere av myndighetene, viser for eksempel hva som kan skje hvis 100 forskjellige utslipp skal skje samtidig og uten å bli møtt av motvirkende tiltak i over 100 dager. Det er veldig lite realistisk, sier han.

Han mener at leteboringen er fullt ut miljømessig forsvarlig, tross den voldsomme motstanden fra miljøbevegelsen.

- Det er langt fra land. Dette er ting vi har gjort i Norge i mange år og er veldig komfortable med, sier Sætre som understreker at mange i Australia støtter boringen.

Les også

Kjetting-Jan: - Norsk arbeidskraft blir diskriminert

- Vi opplever at det er bred politisk støtte i Australia både lokalt på delstatsnivå og nasjonalt. Vi har en regulator som er veldig kompetent og setter strenge krav. Det er mange ulike meninger om dette, sier Sætre.

Vil bli mer miljøvennlig

På kvartalspresentasjonen la Sære stor vekt på at Equinor skal bli mer miljøvennlig.

- Etterspørselen etter fossil industri må reduseres og vi i Equinor skal bringe frem gode alternativer. Vi driver satsingen på ny energiløsninger, men det er ikke nok . Vi må også produsere den gassen og oljen som verden trenger med så lave utslipp som mulig. Vi har tatt konkrete skritt for å oppnå det, sier Sætre.

Les også

Equinor-topp Pål Eitrheim: - Olje- og gassnæringen har en datostempling på seg

Han viser til at Equinor har sagt at de skal stressteste alle oljeprosjekter mot Paris-avtalen og målet om en global oppvarming under to prosent.

- Produksjonen av olje og gass er en del av klimaproblemeet og derfor må vi som være med på å finne løsningen. Det innebærer at vi skal stressteste våre prosjekter mot togradersmålet.

Han er imidlertid med forsiktig med å si akkurat hva det vil bety i praksis.

- Vi vil gjøre refleksjoner rundt porteføljen vår når vi har et fullverdig scenario. Hvor det tar oss hen får vi komme tilbake til, sier Equinor-sjefen.

Kommentarer til denne saken