LONDON (Nettavisen Økonomi): - Olje- og gassnæringen har en datostempling på seg og selv om den er lengre enn mange tror, er det viktig å være bevisst det, sier Pål Eitrheim til Nettavisen.

Eitrheim er direktør for NES, eller «New Energy Solutions», hos Norges oljegigant Equinor. Det vil si at han leder arbeidet for å gjøre selskapet grønnere gjennom å investere i grønn energi.

Overrasket

Equinor har planer om også å levere fornybar energi og skal bruke 20 prosent av investeringene sine på det innen 2030, mot fem prosent i dag.

- Det er en stor omlegging av verdens økonomi i gang. Skal Equinor bli et bredt energiselskap, er det delvis fordi vi skal respondere på de utfordringene vi ser i verden i dag. Samtidig handler det om å åpne en ny butikk som kan stå på egne bein på lengre sikt, sier han.

Da Eitrheim ble sjef for fornybarhetssatsingen til Norges oljegigant Equinor i august i fjor, hadde han ingen erfaring fra fornybar energi. Flere ting har overrasket han.

- Jeg er overrasket over hvor for det går på dette området, spesielt solenergi, sier Eitrheim.

Han viser til at kostnadene ved solenergi er ned 80 prosent siden 2010.

- For hver dobling av kapasiteten på solenergi, tar du ned 30 prosent på kostnadene. Det er det som har skjedd så langt. Det er veldig fort, sier Eitrheim.

Utkonkurrerer

Han viser til at på noen områder er fornybar energi i ferd med å utkonkurrere andre energikilder.

- Innen kraftmarkedet er sol og vind blitt enormt konkurransedyktig med annen energi. Det er en enorm utvikling, sier han.

- Bare fem prosent av investeringene til Equinor går til fornybar i dag. Gitt at denne utviklingen skjer så fort, bør dere ikke investere mer i fornybar energi?

- Nei, det er ikke noe jeg har lyst til å gjøre i dag som jeg ikke kan gjøre med kapitalen jeg har tilgang. Vi er faktisk i en situasjon der tilgangen på lønnsomme prosjekter er en større utfordring enn tilgang på kapital, sier Eitrheim.

Nullsumspill

Han viser til at Equinors storsatsing på offshore vind skiller seg fra olje og gass ved at det er drevet av auksjoner. Det betyr at Equinor i mange tilfeller ikke får mulighet til utbygging selv om de ønsker det.

- Det er et nullsumspill. Noen vinner du og noen taper du, så det går litt opp og ned, sier Eitrheim.

Men enn så lenge er det ikke så så mye snakk om fornybarhet i Equinor. På selskapets kapitalmarkedsdag i februar var det kun nevnt perifert.

Eitrheim mener imidlertid det er naturlig.

- Vi er i en fase der vi bygger opp en portefølje. Jeg synes ikke det er unormalt, sier han og insisterer på at han er fornøyd med ambisjonen til selskapet.

- Det er ikke gjort over natta. Vi skal gjøre dette i takt med strategien vår og den kompetansen vi har.

Tro på offshore vind

Han sier han har veldig tro på offshore vind, både bunnfaste plattformer og vindkraftverk som flyter på sjøen. Det sistnevnte tror han snart vil ta av.

- Det er noe av det vi tror vil ta av innen 2030. 80 prosent av verdens vindressurser ligger på vanndyp som er for dype til å du kan bygge det ut med bunnfast, sier han.

Equinor tjener store penger på olje og gass for tiden. På fornybar er avkastningen langt svakere, medgir Eitrheim.

- Det er vanskelig å sammenlikne med olje og gass. Vi har snittavkastning på ti prosent. Det med mye lavere risiko og svinger ikke like mye som olje og gass. Tar du høyde for det er avkastningen attraktiv, sier Eitheim.

Positivt overrasket

Nå skal han bruke kompetansen til oljeselskapet til å produsere fornybar energi. Det kan høres ut som en vanskelig oppgave, men Eitrheim mener det er mye å hente.

- Jeg har også vært positivt overrasket over hvor mye av kompetansen til Equinor som kan brukes på fornybarhetsområdet og spesielt offshore vind, sier han.

- Hvor mye av verdens energi tror du er fornybar innen 2050?

- Vi vet at verden står overfor en vanvittig elektrifisering, men det er noen sektorer som det er vanskeligere elektrifisere enn andre, men på sikt kan det meste bli elektrisk, selv tungtransport og luftfart, som er vanskelig i dag.

- Har du elbil?

-Hehe, ja, en BMW, sier Eitrheim.

- Men jeg leaser den.