Equinor vil bore utenfor Australia: Hyrer inn superlobbyist

TUNG SKYTS: Bindi Gove jobbet i regjeringsapparatet fra 2007 til 2012. De neste to årene skal Gove drive lobbyvirksomhet for Equinor, som har planer om leteboring ved Australbukta.

TUNG SKYTS: Bindi Gove jobbet i regjeringsapparatet fra 2007 til 2012. De neste to årene skal Gove drive lobbyvirksomhet for Equinor, som har planer om leteboring ved Australbukta.

Equinor har leid inn kraftig skyts for å få bore i vernet hav i Australia.

14.03.19 09:21

Nettavisen.Økonomi har tidligere skrevet om store demonstrasjoner blant lokalbefolkningen mot Equinors planer om leteboring ved Australbukta. I 2017 sikret daværende Statoil seg to boretillatelser utenfor Australia, etter at oljegiganten BP trakk seg ut. Nylig leverte Equinor en miljøplan for boringen av en letebrønn, som satte sinnene i kok blant fiskere, turistnæringen og urfolk i nærområdene.

Tirsdag publiserte The Guardian en liste med navnene til noen av dem som driver lobbyvirksomhet for Equinor i Australia. Blant lobbyistene er Bindi Gove, som er den tidligere stabssjefen til Martin Ferguson - energiminister i Australia fra 2007 til 2013.

Stabssjefen til Martin Ferguson (avbildet), Australias energiminister mellom 2007 og 2013, er blant lobbyistene Equinor har ansatt for å sikre seg leteboring i Australbukta. Foto: Sandro Pace (AP)

Bindi Gove er betalt av Equinor for å drive lobbyvirksomhet mellom 2019 og 2021. Les alle navnene på listen her.

De andre som driver aktiv korridorpolitikk for Equinor er Stephen Graham fra Halliday Advisory, Barton Deakin Government Relations og Hawker Britton. Alle er profesjonelle lobbyvirksomheter.

Lobbyregisteret i Australia ble nylig etablert for å stanse utenlandsk innblanding i australsk politikk. Profesjonelle tredjeparter som driver lobbyvirksomhet for en klient i Australia må registrere seg. Bindi Gove hadde i utgangspunktet ikke trengt å registrere seg på listen, siden hun formelt sett er ansatt i Equinor.

Miljøvernorganisasjoner som Greenpeace og Wilderness Society har lenge advart mot oljeleting ved Australbukta, og peker på at et utslipp ville truet uberørt natur, hvalbestanden i området og fiskeindustrien.

Kart over Australbukta (The Great Australian Bight). Equinors to lisenser i havområdet er markert med lyseblått. Foto: Illustrasjon: Equinor

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Equinor

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag