Gå til sidens hovedinnhold

Equinors USA-sjef om skattekutt: - Det ble generelt ønsket velkommen

Hans Jacob Hegge om hvordan Equinor påvirkes av at Donald Trump er president i USA.

HOUSTON, TEXAS (Nettavisen): 1. september i fjor tok Hans Jacob Hegge over som Equinors USA-sjef. Hegge kom fra stillingen som økonomi- og finansdirektør og tok over etter Torgrim Reitan.

Les også

Equinors USA-sjef: - Vi kan ikke ta bort behovet for olje

Til Nettavisen forteller Hegge om en travel tid etter overgangen til landet som er Equinors neste største oljeprodusent etter Norge, med over 400.000 fat per dag i fjerde kvartal.

- Hele verdikjeden er representert i USA. Her leter vi etter olje, vi produserer olje og gass og transporterer produktene til markedet før vi selger dem. Vi har prosjektaktivitet og utvikler løsninger for havvind. Det er mye spennende, så tiden etter oppstart har gått fort, sier USA-sjefen til Nettavisen.

Interessant med Trump

Hegge har vært mye på reisefot etter han ble USA-sjef, og har blant annet vært i Washington D.C. for å besøke administrasjonen i Det hvite hus.

Med Donald Trump som president er det utvilsomt en begivenhetsrik tid å være i USA. Hegge sier imidlertid at Equinors USA-apparat ikke påvirkes mye av presidentens krumspring i det daglige.

- Vi har mer å gjøre med lokale byråkrater og reguleringer på delstatsnivå i statene vi er i. Vårt kontor i Washington følger selvsagt med og gir oppdateringer til oss i det operative. Men oppmerksomheten rundt presidenten har ikke en stor påvirkning på vår drift, sier Hegge og legger til:

- Men det er jo interessant å følge med.

President Donald Trump er ivrig på Twitter, og har flere ganger tvitret om oljeindustrien. Da Equinor la fram resultatene fra fjerde kvartal på selskapets kapitalmarkedsdag i februar, uttalte toppsjef Eldar Sætre at blant annet en tweet er noe som kan påvirke oljeprisen.

- Følger dere nøye med på hva Donald Trump skriver på Twitter?

- Ja og nei. Det er i bunn og grunn måten moderne kommunikasjon fungerer. Hvis presidenten i USA snakker om oljeprisen eller gir tall om oljeproduksjon i Saudi-Arabia eller Russland, så snakker han om ting som påvirker oljeprisen. Men om endringer i oljeprisen er direkte relatert til en spesifikk tweet eller ikke, har ikke vi noen formening om, sier Hegge til Nettavisen.

USA-sjefen legger til at de selvfølgelig følger med i mediene, men at Equinors forretningsavgjørelser ikke direkte påvirkes av hvordan en twittermelding er skrevet eller medienes vinklinger.

- Vi har et langsiktig perspektiv, og hører på vår avdeling for markedsanalyse, forklarer Equinor-toppen.

Blandet syn i USA

Donald Trump og hans administrasjon har gjennomført en rekke tiltak og reguleringer så langt i presidentperioden, og noen av dem har vært fordelaktige for Equinor.

- Det finnes noen eksempler, som å endre skattesatsen fra 35 til 21 prosent. Det er noe som generelt ble ønsket velkommen i bransjen. Men det var flere detaljer der, så det var noen gevinster, men også noen ufordelaktige poenger i totaliteten av den pakken, forteller Hans Jacob Hegge.

USA-sjefen sier at reguleringene under Trump totalt sett har vært gunstige for industri.

- De ønsker arbeidsplasser og inntekter, som i Norge, sier Hegge og legger til at det er positivt for Equinor hvis det åpnes for nye lisensrunder offshore og «leases» for vind.

Mange har imidlertid kritisert Trumps grep og har omtalt ham som en klimatrussel. Trump har blant annet omgjort en rekke av Obama-administrasjonens miljøkrav og varslet at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen.

Hans Jacob Hegge i Equinor forteller at det er et blandet syn på olje- og gassindustrien i USA.

- Det kommer an på hvor du er og hvilket politisk ståsted du har. Generelt er det god støtte til olje og gass i USA, men støtten er under press. De fleste amerikanere ser behovet for energi i deres daglige liv. Vi har sett noe motstand i visse stater, som er koblet til utfordringen med klimaendringer og lokale ringvirkninger, sier USA-sjefen.

Equinor er blant annet tilstede i Nord Dakota, i Ohio, i Pennsylvania og i Texas. Hegge forteller at det har vært noen lokale saker assosiert med den kontroversielle utvinningsmetoden «fracking» og rørledninger historisk sett.

- I tillegg har vi den generelle frykten, som vi også har i Norge, om hvilke ringvirkninger oljevirksomhet kan ha. Om det blir nok arbeidsplasser, for eksempel. Men vi føler alt i alt sterk støtte i de områdene vi er. I Texas er de generelt veldig positive, uttaler Hegge.

USA-sjefen sier at energibransjen og energisystemene er i endring, og mener at Equinor er i front av utviklingen.

- I Mexico-gulfen har vi et lavere karbonutslipp enn industrigjennomsnittet. Vi bruker også teknologi til å redusere klimautslippet i våre aktiviteter på land. Og vi produserer gass, som har lavere utslipp enn olje og som bør erstatte kull i langt større grad, sier Equinor-toppen. Selskapet har et stort gassområde i Marcellus og et i Utica i USA.

Les mer om Equinor og klima her: - Vi kan ikke ta bort behovet for olje

- Kunne dere gjort mer?

- Vi er med i stort sett de anbudsrundene som finnes, men det er sterk konkurranse. Vi har også begynt å engasjere oss i solenergi, vi har ett prosjekt i Brasil og et i Argentina. Og vi ser etter flere muligheter. I USA har vi ennå ingen solprosjekter, men jeg vil ikke utelukke det.

- Det vokser

USA har virkelig blitt en stormakt i olje- og gassindustrien etter skiferoljerevolusjonen som, blant flere faktorer, bidro til oljeprisfallet i 2014. Skifer har etter hvert også blitt betydningsfullt for Equinor, og oljegiganten er involvert i flere områder i USA.

- Vi er til stede i Eagle Ford, Bakken, Marcellus og Utica. Vår produksjon fra disse områdene var nesten 300.000 fat i fjerde kvartal. I USA som helhet var produksjonen 409.000 fat i kvartalet. Det er omtrent 20-25 prosent av den totale produksjonen til Equinor, så det er en signifikant andel fra en veldig annerledes måte å utvinne olje og gass på. Og det vokser, sier Hegge.

Les også

Equinor-sjefen: 16,8 millioner kroner i lønn i 2018

Å utvinne disse ressursene har vært en ny utfordring for Equinor, som tidligere stort sett har basert seg på offshore-områder.

- Skifer er annerledes fordi det foregår på land. Det er mange av de samme aktørene som er involvert, store leverandører, men de jobber på en annen måte, sier Equinor-toppen og legger til at det er oppløftende å se at ekspertisen i Norge også kan benyttes i USA.

- Selv om metoden er annerledes, kan vi bruke spisskompetanse fra Norge til å få mer ut av hver brønn. Det er på den måten vi har utviklet mye av vår konkurransedyktighet, gjennom bruk av teknologi og kompetanse.

Equinors satsing over dammen har dog ikke vært knirkefri. Spesielt etter raset i oljeprisen i 2014 slet selskapet med å tjene penger i USA.

Etter en snuoperasjon, som blant annet inneholdt en rekke kostnadskutt, ble virksomheten i USA omsider lønnsom i 2018. Kombinert med den økende etterspørselen etter skiferolje- og gass, har det ført til at noen har uttalt at det var en tabbe av Equinor å ikke investere mer i skifer enn det de gjorde da oppkjøpene ble gjort.

- Vi er fornøyd med det vi har. Vi har lært og forbedret oss mye, og forbedringene er synlige. I tiden fremover ser vi at det er muligheter til å gjøre mer, gitt at prisen er riktig. Farten på utviklingen av det vi har gjort har vært bra for oss, så jeg vil ikke gå inn på om vi burde ha gjort mer, sier Hans Jacob Hegge.

Dette er annerledes

Den ferske USA-sjefen tok over etter Torgrim Reitan, som spilte en stor rolle i Equinors snuoperasjon i landet. Hegge har imidlertid ikke planer om å hvile i sjefsstolen selv om det nå går bedre for virksomheten økonomisk.

- Vi har forbedret oss, men er ikke fornøyde. Jeg fokuserer på ytterligere forbedringer. Å gå i balanse er ikke nok. Vi har derfor satt nye og tøffe mål for å forbedre robustheten enda mer. Vi vil ikke bare være bærekraftig, men vokse lønnsomt. Vi har et fokus på lønnsomhet og vekst i de områdene vi er i, forteller USA-sjefen.

Equinors organisasjon i USA har rundt 1000 ansatte i byer som Washington, Stamford, Austin og Houston, i tillegg til flere feltkontorer hvor selskapet har drift. Den ferske USA-sjefen har allerede fått merke de lange avstandene.

- Det blir en del reising og ikke minst kjøring, da vårt globale kompetansesenter for ukonvensjonelle ressurser ligger i Austin. Hver uke kjører jeg til og fra Austin. Det er to og en halv time å kjøre uten stopp, men vi har alltid en stopp, så da blir det tre timer, forteller Hegge til Nettavisen.

Han har merket noen kulturelle forskjeller siden han tok over jobben i september, men sier det også er mange likheter med Norge.

- Jeg ser en sterk Equinor-kultur med engasjerte medarbeidere, som er stolte av jobben sin og som har lyst til å gjøre det beste for selskapet. Det er en sterk lagfølelse i form av at man vil oppnå felles mål, uttaler Hegge som spesielt har lagt merke til en forskjell.

- Noen amerikanere kan til og med framstå som enda mer entusiastiske enn oss nordmenn, noe jeg liker. Nordmenn er kanskje noen ganger litt mer reserverte, uttaler Hegge.

Han forteller også at amerikanere kan vært bedre til å markere milepæler og «framsnakke mulighetene i det man holder på med». De er også fullt klar over Equinors tilknytning til Norge.

- De ansatte er veldig bevisste på at de jobber for et verdibasert selskap med en sterk norsk arv, forteller Hegge.

Han er optimistisk når det gjelder Equinors framtid i USA. Selv har han blitt trukket fram som en favoritt til å en dag bli konsernsjef i Equinor, men Hans Jacob Hegge har nå fullt fokus på sin nye stilling.

- Jeg er fornøyd med å være landssjef i USA. Føler meg privilegert som får jobbe i en entusiastisk organisasjon, og USA er stedet å være. Jeg tror at vi har mange muligheter når det gjelder ukonvensjonelle ressurser, og vi skal bruke kompetansen og erfaringene fra USA til å vokse globalt.. Jeg har vært heldig som har hatt fått mange muligheter og trives.

Kommentarer til denne saken