Gå til sidens hovedinnhold

- Er dette riktig, Jens?

Per-Kristian Foss (H) krever Røkke-svar fra Jens.

Foss sendte onsdag morgen brev til statsminister Jens Stoltenberg, hvor han krever svar på om han og Røkke jobbet med en skattefri stiftelse i høst.

Ifølge Finansavisen jobbet de to med en plan for å legge deler av Aker-formuen i en skattefri stiftelse.

Ap-folk skulle fylle opp styret, og som takk skulle Røkke få skattefritak. Ifølge Røkke skulle det være en «sosialdemokratisk tenketank» etter FAFO-mønster.

- Uhørt
- Hvis dette er i nærheten av å være sant, er det alvorlig og et nytt eksempel på samrøre mellom Arbeiderpartiet og Røkke. Etter min oppfatning, er det uhørt å skulle bruke våre skattepenger til partiformål, sier Foss fortørnet til Nettavisen.

Inspirasjonen til dette hadde Røkke og konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, hentet fra den mektige svenske Wallenberg-familien.

I en tilsvarende konstruksjon i Norge skulle 60-80 prosent av Røkkes eierpost på 67 prosent i Aker ASA løftes opp i stiftelsen som hadde allmennyttige formål, noe som ville sikre Røkke fortsatt kontroll.

Konstruksjonen ville ha utløst skatteplikt, men avisens kilder hevder at det på høyt nivå i Regjeringen skal ha vært en positiv interesse knyttet til muligheten for en skattefri overføring.

Les også: - Røkkes hemmelige plan

Her er spørsmålene Per-Kristian Foss vil ha svar på:

- Medfører oppslaget i Finansavisen riktighet?

- Har det vært diskusjoner, og/eller en prosess, som ligner den beskrevet i Finansavisen?

- Har det på noe tidspunkt vært diskusjoner eller prosesser i regjeringen som ville endt med skattefritak for deler av Røkkes selskaper eller eierstrukturer?

- Dette forventer Høyre å få svar på raskt. Vi vil også ta det opp med finansminister Kristin Halvorsen i spørretimen, sier Foss til Nettavisen.

- Komplett samrøre
Nestleder i Stortingets finanskomité, Ulf Leirstein (FrP), mener avsløringene om at Aker-formuen skulle legges i en skattefri stiftelse styrt av Ap-politikere, vitner om tette bånd.

- Røkke har frontet sin sosialdemokratiske fane høyt over lengre tid. Tidligere ble det sagt at Ap ga særrettigheter til folk med partiboka i orden. Dersom påstandene er korrekte, beviser det at den tiden ikke er over. Nå er det på tide at statsministeren viser sin verdighet og rydder opp, sier Leirstein.

- Jeg skulle likt å høre hva Stoltenberg ville si dersom det var Stein Erik Hagen eller andre næringslivskjendiser som hadde forsøkt seg på samme måte som Røkke. Da tror jeg Stoltenbergs sosialdemokratiske tone hadde vært en annen, legger han til.

Aker taus
Nettavisen tok kontakt med Statsministerens kontor (SMK) for å få en kommentar fra Jens Stoltenberg onsdag morgen.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, Geir Arne Drangeid, på hvorvidt noe i oppslaget i Finansavisen, er feil.

Onsdag klokken 14 har Røkke innkalt et samlet pressekorps til festlokalet Månefisken for å gi sin versjon av saken. Nettavisen kommer med bred dekning derfra.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken