Gå til sidens hovedinnhold

Erik Solér har tapt 15 millioner

Mandag braker det løs i retten.

I 2002 gikk Erik Solér inn i fotballklubben Start. Han kjøpte Sørlandets fotballstolthet sammen med en av Norges beste skatteadvokater, Ernst Ravnaas, nå partner i Wikborg & Rein.

Mandag kjemper Soler en bitter skattekamp mot Skatt Øst i Oslo tingrett om retten til millionfradrag på de siste millionene som gikk tapt i Start-sluket.

Solér kontrollerte sine Start-investeringer via holdingselskapet Nye Start AS, som han og Ravnaas eide 50 prosent av hver. Det igjen eide rundt 60 prosent av Start Toppfotball AS.

De siste 40 prosentene var på hendene til en av Norges rikeste familier og deres selskap, Rasmussengruppen.

Rasmussen kom inn på eiersiden i 2006 i forbindelse med byggingen av det nye stadionanlegget som nå heter Sør Arena.

Overskridelser på 50 millioner

Men å bygge Sør Arena, var ikke lett. Sommeren 2008 ble overskridelsene estimert til 30 millioner kroner.

Det ble besluttet å hente inn 10 millioner kroner i Start Toppfotball i juni 2008, mens de resterende 20 millionene skulle hentes inn litt ut på høsten samme året.

For Nye Start AS betød det en investering på nesten seks millioner kroner. De fikk napp i Nordea, som var villig til å låne selskapet de nødvendige millionene, mot at det ble stilt personlige garantier. For Solers del var det snakk om i underkant av tre millioner kroner.

Utover sommeren viste det seg imidlertid at overskridelsesestimatet var på mye mer enn en de 30 millionene som først lå på bordet. Da de planlagte 20 millionene skulle spyttes inn på høsten, var behovet plutselig økt med ytterligere 20 millioner kroner.

Soler kastet kortene og den personlige garantien på nesten tre millioner til Nordea ble aktivisert. Og det er nettopp denne garantien det handler om i Oslo tingrett denne uken.

Soler mener han har rett på fradrag av tre millioner kroner som han personlig garanterte for i Nordea sommeren 2008 i forbindelse med en emisjon på 10 millioner kroner.

Skatt Øst mener på sin side, at siden garantien var gitt i holdingselskapet Nye Start AS, så er ikke beløpet fradragsberettiget.

15 millioner borte vekk

Til sammen investerte Erik Solér over 15 millioner kroner i sin tid i Start. Alle pengene er borte vekk.

Da den tidligere fotballproffen kastet kortene i 2008, var ikke bare over 15 millioner borte, men også det meste av hans formue.

På 1990-tallet slo Erik Solér seg stort opp som hodejeger. Det ble en så stor suksess at han til slutt solgte sitt selskap Soler Search & Consulting AS sommeren 2001.

Kjøper var det Nasdaq-noterte TMP Worldwide og kjøpesummen var på hele 50 millioner kroner. Halvparten gikk i lommen til Erik Solér selv, mens resten gikk til partnerne hans.

- Jeg er et lite geni

- Det var en «jævla» bra butikk, sa Soler til bladet Økonomisk Rapport for over ti år siden.

- Jeg er et lite geni, fortsatte han.

Med millioner på konto skulle Soler slå seg opp på fotball igjen.

Han hadde tidligere hatt stor suksess som både fotballproff og senere som agent. Denne gangen ville han bli eier av en fotballklubb.

I 2002 falt valget på IK Start. Soler mente han kunne skape gull av sørlandsklubben Start.

Soler og partneren Ernst Ravnaas gikk til oppgaven like optimistiske som alle gründere, men de skulle fort finne ut av at det å drive en fotballklubb, ikke var lett.

I 2003 endte Start på 9. plass i første divisjon. Selv Mandalskameratene havnet foran dem på tabellen. Da Start gikk på et ydmykende 3-0 tap mot sine sørlandsnaboer i august, var det like før de to kamphanene kastet inn kortene.

De bestemte seg imidlertid å gi Start et siste forsøk. Start hadde noen fantastiske unge og lovende spillere i blant annet Kristofer Hæstad, Fredrik Strømstad og Marius Johnsen, som de kunne bygge opp laget rundt. Alt de trengte var en god trener. Tom Nordlie ble løsningen.

Først ble det opprykk i 2004 og deretter tap av seriegullet på målstreken mot Vålerenga året etter. Alt så meget lovende ut.

Men for å ta steget videre måtte gode gamle Kristiansand Stadion byttes ut med en ny og moderne stadion.

Knakk eventyret

Optimismen var stor i Kristiansand i 2006, det samme var eiendomsmarkedet. Derfor var ikke Norges rikeste menn, sørlandsrederen Dag Rasmussen og hans Rasmussengruppen, vond å be da Start trengte investorer til sitt nye stadionanlegg, Sør Arena.

Rasmussengruppen spyttet inn 45 millioner kroner i en emisjon i Start Toppfotball AS, noe som priset Solers eierandel til hele 40 millioner kroner.

Dessverre for Soler, skulle denne satsingen vise seg og til slutt ta knekken på Solers sørlandseventyr. Overskridelsene ble enorme.

Høsten 2008 var Solers Start-eventyr over.

Verken Erik Solér eller hans advokat, partner Olav Haugen i Wikborg & Rein, ønsker å kommentere saken overfor Nettavisen NA24.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken