Erik Solheim har lang fartstid både som politiker og diplomat, og har vært både miljøvernminister og utviklingsminister for SV. I 2018 trakk han seg som FNs miljøsjef etter en internrapport som viste han hadde brukt flere millioner kroner på flyreiser.

Etter han gikk av som assisterende generalsekretær i FN meldte han seg i 2019 inn i Miljøpartiet de Grønne.

– Det er som å komme hjem, sa han i anledning innmeldingen.

For tiden jobber han med en rekke ulike prosjekter. Blant annet for kinesiske myndigheters klimaprosjekt.

Les også: Toppøkonom med soleklart råd etter børskollaps: - Gjør du dette, så tjener du penger

På tirsdag formiddag har den tidligere statsråden vakt kraftige reaksjoner etter han la ut en tweet. Du kan se hele tweeten under.

– Grunner for langsiktig optimisme. Kan viruset være et vendepunkt i kampen mot klimaendringene? Koronaviruset gjør ting klimaaktivister lenge har ønsket seg, skrev Solheim på Twitter med henvisning til denne artikkelen.

Artikkelen er skrevet av forskeren, aktivisten og den tidligere iranske politikeren Kaveh Madani. Han har tidligere vært visepresident for FNs byrå for miljøforsamling.

Slakter Solheim

Tweeten fra den tidligere toppolitikeren får flere til å gå til angrep.

– Virus-emojien, bildet, gleden, jubelen over #COVID19, Erik Solheim har prestert den sykeste twitter-statusen i koronavirusets historie, skriver en kvinne.

Flere reagerer med emojier av at de er kvalme eller viser avsky mot Solheims tweet.

– Lett å være klimaentusiast når man er privilegert og ikke i en risikogruppe. Dette synes jeg var stygt, skriver en annen.

Les også: «Full lønn under permittering» er en bløff og mange kan tape titusenvis av kroner

Flere oppfordrer også Solheim til å logge av og slette Twitter-kontoen.

Les mer: - Det er helt rørende å se hvor mye folk engasjerer seg for å hjelpe oss

På spørsmål fra Nettavisen svarer Erik Solheim følgende i en e-post:

– Dette er ikke en reell sak. Innimellom alle tweetene jeg sender ut for å gi folk håp i klimakrisen, sendte jeg en henvisning til en god artikkel om mulige langsiktige virkninger. Dessverre hadde henvisningen falt ut, skriver Solheim.

– La oss heller snakke om noe reelt - som hvorfor vi i Vesten ikke kan lære av den enorme suksessen Kina, Sør-Korea og Singapore har hatt i å bekjempe viruset.

På spørsmål om han forstår kritikken som er kommet mot tweeten hans, har ikke Solheim ønsket å besvare våre spørsmål. Etter Nettavisen publiserte saken, har Solheim gått i forsvar på Twitter overfor kritikerne.

– Jeg tror kanskje at det at FN tok fra deg muligheten til å fly som en tulling rundt på første klasse gjorde mer for klimaet enn koronaviruset, skriver en dame.

Solheim svarer:

– Hva med å gjøre et bittelite forsøk på forstå hverandre i vanskelige tider. Jeg har sendt ut utallige tweets med ønske om tøffere norsk tiltak mot viruset etter modell fra land som Singapore, Kina og Sør-Korea. En tweet kunne kanskje misforstår fordi linken var falt bort, sier han.

Les også: 94 prosent av korona-testene er negative

– Det som ikke dreper oss gjør oss sterkere

Artikkelen Solheim forsøkte å lenke til er skrevet av den iranske forskeren og aktivisten Kaveh Madani. I artikkelen skriver han følgende:

– Det som ikke dreper oss skal gjøre oss sterkere. Slik som andre ekstreme hendelser, vil denne folkehelsekrisen gi oss noen muligheter.

– Folk er bekymret for konsekvensen av koronaviruset i kampen mot klimaendringer. At folk ikke forstår det akutte med klimakutt. Men jeg tenker, totalt sett, så vil koronaviruset være en stor mulighet for klimakampen.

– Klimaaktivister har forsøkt å kjøre flyskam-kampanjer en stund, men har ikke vært like suksessrike som COVID-19 i å overtale reisende til å stoppe å fly, skriver Madani.

Forskeren mener viruset vil bidra til at land for opp øynene for at det går an å leve klimavennlig og mer digitalt.

Les mer: NHO frykter høyeste ledighet siden andre verdenskrig