- Jeg skal være forsiktig med å kalle pakken stjålet, men en så stor pakke på 10 kilo forsvinner ikke av seg selv, sier Erik Lothe Jørgensen til Nettavisen.

Det begynte 27. desember i fjor. Jørgensen skulle selge gitaren sin, og både han og selgeren av en syvstrengs PRS, gjennom Finn.no, skulle ha like mye for gitaren. Da ble de enige om en byttehandel.

Bruktverdien på gitarene er 7500 kroner, forteller Jørgensen. Selv sendte han pakken med Posten, og pakken kom fram som den skulle. Men pakken til Jørgensen, som ble sendt med Postnord fra Auli i Viken, lot vente på seg.

Les også: Bjarnes uerstattlige bildeler forsvant under reisen på seks kilometer med Postnord: – Helt uholdbart

- Tar ikke ansvaret

Pakken skal ha forsvunnet et sted mellom terminalen til Postnord på Langhus og postkontoret i Bergen hvor pakken skulle sendes til. Ifølge Jørgensen skal Postnord-ansatte ha lett etter pakken, men ikke funnet den.

- Er du sikker på at den er sendt da?

- Ja, jeg fikk bilder av sendingen, og både mål og vekt som er oppgitt av Postnord i sporingen stemmer helt overens med det jeg hadde beregnet, sier han.

Jørgensen reagerer på at Postnord ikke tar ansvar og erstatter varen som har forsvunnet.

- Det er råttent at de ikke tar ansvaret, og ikke prøver å følge opp og bevare kundenes interesse, sier han.

Nettavisen har vært i kontakt med Postnord, som besvarer kritikken lenger ned i saken.

Les også: Boikotter Postnord og Zalando: – Det er skammelig

Krever penger for tapet

Han sier han har sendt erstatningskrav med bilder og dokumentasjon, men snart en måned senere har han fortsatt ikke hørt noe fra logistikkgiganten. Jørgensen har også sendt anmeldelse til politiet.

- Jeg har prøvd å spørre Postnord hvordan en pakke på ti kilo kan forsvinne, men fikk til svar at pakken dessverre er mistet, forteller han.

- En skulle tro at folk som har til yrke å levere pakker skulle vært flinkere, påpeker han.

Han har ikke tenkt å gi seg.

- I erstatningskravet ber jeg om å få utbetalt 7500 kroner, som gitaren er verdt. Jeg kommer til å mase daglig på avdelingen i Postnord som driver med erstatningskrav, sier han.

Postnords sider står det at deres ansvar som transportør er begrenset i henhold til Lov om vegfraktavtaler. Derfor oppfordrer dem til å vurdere å rette erstatningskrav til eget forsikringsselskap i stedet for å sende det til Postnord.

- Blir kun Posten framover

Hendelsen har ført til at han har mistet tilliten til selskapet.

- Jeg stoler ikke et kvekk på Postnord lenger. Det blir kun Posten framover. Jeg har sendt og mottatt gitarer med Posten før uten noe problem, sier Jørgensen.

Han er også lei seg for at han ikke får gitaren han ventet på.

- Jeg synes det er dritkjipt at den er borte. Jeg hadde gått og gledet meg veldig til å spille på den og bruke den aktivt. Jeg er med på at ting kan skje, men at en så stor pakke forsvinner under transport, den kjøper jeg ikke, sier han.

Les også: Myndighetene har behandlet Postnord-redegjørelsen

Flere pakker har forsvunnet

Jørgensen delte et innlegg på egen Facebook-profil torsdag sist uke. I løpet av de siste dagene har innlegget blitt delt over 800 ganger, og skapt engasjement i kommentarfeltet.

Det er ikke så overraskende at innlegget har skapt engasjement, for det er nemlig ikke første gang Postnord får kritikk for å ha rotet vekk pakker.

I mai i fjor skrev Nettavisen om Kjetil Svartals gitar som forsvant under Postnords transport mellom Gardermoen og Kolsås i Viken.

Nettavisen har det siste året hatt en rekke saker om folk som har dårlige opplevelser med Postnord, om pakker som forsvinner og pakker som ødelegges. I høst skrev vi også om at flere pakker som har forsvunnet under Postnord-transport, har blitt solgt på Auksjonshuset.

Har lett etter pakken

Haakon N. Olsen, pressesjef i Postnord, sier at de har brukt mye ressurser på å finne pakken til Jørgensen, men antar nå den er tapt.

- Vi har vært i kontakt med Jørgensen, og når vi får dokumentasjon på varens verdi, vil han få erstatning for tapt vare. Dette er likevel et unntak fra våre rutiner i og med at vi stiller krav til at det er fraktbetaler som må rette kravet til PostNord samt at vi må ha kvittering på varens verdi, skriver han i en epost til Nettavisen.

Han understreker at på generelt grunnlag kan det forekomme at en pakke på ti kilo blir borte i deres system, for eksempel ved at adresse-etiketten faller av.

- Dette er derimot svært sjelden. Totalt i 2021 ble det sendt over 40 millioner pakker gjennom våre systemer. De aller fleste pakkene ble også levert i henhold til respektive ruteplaner og uten forsinkelser. Dessverre skjer det at pakker blir borte. I 2021 ble under 0,03 prosent av pakkene meldt tapt, skriver han.

Han forteller at den største årsaken til at pakker meldes tapt, er at fraktsender (den som sender pakken) ikke merker pakkene godt nok eller ikke legger ved pakkseddel for å kunne spore opp avsender eller mottaker av pakken.

Anbefaler postoppkrav

Dersom en MyPack GO-sending, altså en pakke sendt av en privatperson, forsvinner under sending med Postnord, har avsender - og ikke mottaker - krav på erstatning på inntil 10.000 kroner, opplyser Olsen. Han påpeker imidlertid at de må se kvittering på varens faktiske verdi.

- Denne dokumentasjonen må vi har før vi utbetaler erstatning, og kravet må stilles av avsender, skriver Olsen.

Han sier at det vil bli utbetalt erstatning, om man har krav på det, hvis en pakke meldes tapt og ikke kommer til rette i løpet av 60 dager.

Det er altså ikke den som skulle mottatt pakken som skal stille krav til Postnord ved en eventuell erstatningssak.

Han sier at de fraråder betaling mellom privatpersoner før pakken er utlevert eller annen type byttehandel. Dette for å unngå svindel og uklarhet i forhold til erstatningsansvar.

- Som privatperson anbefales det heller å benytte postoppkrav når pakker skal sendes, det vil si betaling når mottaker henter ut pakken, skriver Olsen.

- Ansatte jobber med å spore opp pakker

- I dette spesifikke tilfelle var det en byttehandel av brukte gitarer. Dette er en praksis som ikke anbefales. Vi løser dette likevel med å utbetale erstatning når vi får dokumentasjon på vareverdi av gitaren, påpeker Olsen.

Han forstår forbrukere kan bli oppgitt og forbannet når pakker med såpass høye verdier, som i Jørgensens tilfelle, forsvinner og erstatning uteblir.

- Dette har vi full forståelse for. Vi har også, som skrevet over, tatt kontakt med Jørgensen og sikrer selvsagt at han får erstatning, skriver han.

På spørsmål om hvor lang behandlingstiden på erstatningssaker er, svarer Olsen følgende:

- Det er ytterst sjelden at pakker forsvinner. Vi har egne ansatte som arbeider med å spore opp forsvunne pakker og pakker som mangler informasjon om både mottaker og avsender, skriver Olsen i Postnord.