Erkjente delvis skyld i OVDS-saken

Tidligere økonomidirektør Stig Nerdal i OVDS sa seg delvis skyldig da bedragerisaken mot rederiet startet i Bodø mandag.

26.04.04 15:18

De fire andre tiltalte, alle nåværende og tidligere toppsjefer, erklærte seg ikke skyldige. Det gjorde også styreformann Ole Fr. Hienn på vegne av OVDS.

113 millioner kroner

De fem tiltalte toppsjefene i Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskap (OVDS) skal ifølge tiltalen fra Økokrim ha svindlet 113 millioner kroner fra offentlige tilskuddsmidler til selskapet de var ansatt i. Den påståtte svindelen skal ha funnet sted fra 1994 til 2003.

Rederiet har fått seg forelagt en bot på 2 millioner kroner for det samme forholdet, og har samtidig pådratt seg et erstatningssøksmål fra staten på 139 millioner kroner.

Bedragerisaken er en av norgeshistoriens største, som gjelder svindel med offentlige midler. Det er satt av åtte uker til behandlingen.

Avbrutt av hurtigrute

Rettens administrator, sorenskriver Gunnar Lind, brukte en halv time på å lese opp den omfattende tiltalen. Så ga han ordet til aktoratet for innledningsforedraget, som er beregnet å ta to hele dager. Rettslokalet i Bodø ligger på kaikanten, der OVDS sine båter trafikkerer til og fra hele dagen.

Det vakte munterhet at aktor, førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim, ikke fikk sagt mer enn "Ærede rett.." før han ble avbrutt av hurtigruta, uvisst fra hvilket rederi, som overdøvet ham med et langt ul i fløyta.

Oppblåste kostnader

Da han igjen kom til orde, sa Grimstad at saken kommer til å innebære mange vanskelige regnskapsmessige spørsmål. Aktoratets saksmappe inneholder 8.266 sider, mange av dem proppfulle med tall.

Essensen av tiltalen er likevel, sa Grimstad, om staten er forledet til å utbetale høyere tilskuddsmidler enn det driften av fylkes- og riksveiferjene skulle tilsi. Det mener Økokrim er tilfelle, ved at OVDS i en årrekke har blåst opp kostnadene sine og nedjustert inntektene.

Aktor Erling Grimstad sa at han etter lunsjpausen mandag ville vise retten hvordan OVDS svindlet til seg de store pengebeløpene på en måte som var nesten umulig for utenforstående å oppdage.

Strid om vitner

Like etter at Grimstad hadde begynt på innledningsforedraget sitt, reiste forsvarerne til OVDS og de fem tiltalte innsigelser mot at to av aktoratets sakkyndige vitner får være til stede under forhandlingene.

Bakgrunnen er at de to, som har vært ansatt i det offentlige som forhandlere i en rekke tilskuddssaker med rederier, også skal være ordinære vitner i den aktuelle saken. Det er vanligvis ikke tillatt for ikke sakkyndige vitner å være til stede under en rettssak, før de selv har avgitt sitt vitnemål.

Etter litt frem og tilbake, avgjorde sorenskriver Gunnar Lind at vitnene får være til stede under aktoratets innledningsforedrag, så skal dommerne ta stilling til hva som senere skal skje.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag