SISTE: Følg pressekonferansen direkte fra klokken 13.00 i videovinduet øverst.

- Vi håper at en vaksine skal være godkjent før juletider, sa statsminister Erna Solberg på fredagens pressekonferanse.

– Når vaksinen kommer, håper vi selvsagt at flest mulig av dem som anbefales å vaksinere seg, gjør det. Vaksinering mot covid-19 vil være frivillig, men oppslutningen om vaksinasjon er heldigvis generelt høy i Norge, sa hun videre.

Dette sa statsministeren om vaksiner:


På fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen var det et topptungt lag med statsminister Erna Solberg (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Og for første gang var også direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk til stede.

- Handler om vaksiner

Etter det Nettavisen erfarer vil det sannsynligvis komme et anslag om vaksiner, trolig tidspunktet, og presenteres en plan for hvordan utrullingen av vaksinen vil foregå.

- Det er vi som godkjenner vaksiner i Norge, og det er planlagt at pressekonferansen skal handle om vaksiner. Jeg har ikke fått beskjed om at jeg skal si noe i løpet av pressekonferansen, men at jeg er der for å svare på spørsmål, sier Hågå til Nettavisen.

FHI er klare 1. desember

Hågå vil ikke utdype mer overfor Nettavisen enn at han kun skal svare på spørsmål fra journalistene, og at det er regjeringen som skal legge frem dagens nyheter.

Ifølge VG kan FHI gjøre unna første runde med vaksinering i løpet av tre uker.

Etter det Nettavisen også erfarer, skal FHI være klare til å ta imot vaksiner på sitt lager 1. desember.

– Selve distribusjonen vil ta få dager, fra vi har fått det i vårt lager til vaksinene går ut til kommunene, sier områdedirektør Geir Bukholm i FHI til VG.

Smittetallene stiger

Bakteppet er at ferske smittetall for Oslo er de nest høyeste siden april og at nasjonale tall viser at Norge nærmer seg nivået fra mars.

Tidligere har helse- og omsorsgsminister Bent Høie sagt at koronavaksinen skal bli gratis for nordmenn.

- Vi håper å kunne tilby vaksinen tidlig i 2021, og staten vil også dekke kommunenes og sykehusenes kostnader knyttet til vaksinasjon, sa han på en pressekonferanse i midten av oktober.

Og helseministeren la til:

- Oppdraget innebærer også å gi anbefalinger om prioritert rekkefølge. Vi håper å kunne begynne å tilby vaksine allerede tidlig i 2021, men tidspunkt for oppstart vil avhenge av når legemiddelmyndighetene har gitt sin godkjenning.

Fire mulige kandidater

Helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte til Nettavisen mandag at leveransene kan komme innen 2020 er over.

Les også: Bjørn Guldvog: - Håper å få vaksinen til Norge før nyttår

- Nå er det slik at Norge gjennom EU-avtalene har tilgang på fire mulige vaksine-kandidater. Vi håper og tror vi får de første leveransene av vaksine, kanskje før nyttår og at vi kan begynne vaksinering like over nyttår, sa Guldvog til Nettavisen.

Se Helsedirektøren snakke om temaet:

- Innen få uker i USA

Det foregår et vaksine-kappløp over hele verden, hvor flere kandidater er i fase 3 som er siste testfase før en godkjennelse. I USA sa president Donald Trump under den siste presidentdebatten med motkandidat Joe Biden at en koronavaksine vil være på plass innen få uker, og at den skal distribueres raskt til det amerikanske folket. Legemiddelgiganten Pfizer har allerede sagt at de trolig vil søke om tillatelse for nødbruk av deres koronavaksine rundt tredje uken i november i år.

Les også: Legemiddelselskap tok av etter vaksinenyhet

I tillegg til koronavaksinen fra Pfizer er det også ventet at legemiddelselskapet AstraZeneca og Oxford-universitetet kan ha en vaksine klar snart. Det er denne vaksinen Norge og EU håper kan være først ute, med de første leveringene allerede i desember.

Les også: Tre vaksiner kjemper om å bli godkjent først - favoritter kan skape ekstra utfordringer

Så langt har EU formelt underskrevet innkjøpsavtale med AstraZeneca, som skal sikre Europa 300-400 millioner doser, og Norge vil altså få sine doser gjennom EU. WHO har tidligere sagt det er rundt 200 forskjellige vaksinekandidater som er under utvikling.