*Nettavisen* Økonomi.

Erna Solberg vil ha kamp mot feriepengetyvene - nekter selv å betale ut til heimevernssoldater: – Uakseptabelt

Bjørnar Moxnes og Erna Solberg

UAKSEPTABELT: Statsminister Erna Solberg mener regjeringen skal gå etter dem som holder igjen lønn og feriepenger under koronakrisen. Men regjeringen vil ikke betale ut feriepenger til soldater i Heimevernet. Foto: NTB Scanpix

– Hvis regjeringen skal jakte feriepengetyver i arbeidslivet, bør de begynne med seg selv, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

I flere år har det vært en tøff konflikt mellom Heimevernssoldater og Forsvarsdepartementet. Soldatene får lønn for arbeidet hvor de tar seg fri fra sin daglige jobb. Men de har ikke fått feriepenger, som vanlige ansatte har krav på.

I alle år har Forsvarsdepartementet holdt seg fast på at soldatene ikke har krav på feriepenger.

Det hele endret seg etter Høyesterett ga medhold til soldatene. Like etter sendte regjeringen et svar om å betale tilbake feriepenger tre år tilbake i tid, og henviser til at krav lenger tilbake i tid er foreldet.

Les mer: Nå må arbeidsgivere velge mellom pest eller kolera: Frykter masseledighet

Den 25. mai gikk statsminister Erna Solberg ut mot det hun kalte «lønnstyvene» i Dagbladet, nemlig arbeidsgivere som enten holder tilbake lønn eller skyver på feriepengene midt under koronakrisen.

Starte med seg selv

Både heimevernssoldater Nettavisen har snakket med og partiet Rødt mener begge regjeringen bør starte med seg selv.

– Det er helt uakseptabelt at regjeringen ikke vil betale ut alle feriepengene de skylder norske heimevernssoldater. Slik saken står nå, ser det ut som feriepengetyveri, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Les også: Knuser rekorder: Koronakrisen gir kanonvekst for netthandelsgigant

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20191127. Bjørnar Moxnes blir tatt opp.

REAGERER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er uakseptabelt at soldater i Heimevernet ikke får feriepengene han mener de har krav på. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Mannen bak det opprinnelige søksmålet mot staten, Lars Bugge Aarset mener staten har trenert saken, og at det er uredelig å hevde at det er foreldet.

– Staten har trenert saken med alle mulige midler i 15 år, herunder ved å saksøke en HV-soldat og tape i alle rettsinstanser opp til Høyesterett i hensikt å unndra seg å utbetale feriepenger, sier Bugge Aarset til Nettavisen.

Les også: Økonomer reagerer: En halv million husholdninger i Norge har for lite på konto

Han reagerer på at regjeringen ikke ser at de selv bidrar til problemet de forsøker å sette en stopper for.

– Det oppleves som litt spesielt at samme regjering nå går til kamp mot lønnstyveri og tyveri av de ansattes feriepenger. Da jeg begynte i HV var vi 93 000 mann med våpen, ammunisjon og sjøheimevern. Nå er Heimevernet «styrket» til under halvparten, uten våpen, uten ammunisjon og uten sjøheimevern. Det som gjenstår er soldatenes forsvarsvilje. At FD nå i tillegg utfordrer HV-soldatenes både frivillighet og forsvarsvilje tror jeg er mer skadelig for landets forsvarsevne enn å senke en fregatt, sier han.

Rødt mener det kun er én løsning på problemet: Å betale ut feriepengene de skylder ansatte i denne saken.

– Regjeringen har forsøkt i det lengste å nekte feriepenger til heimevernsansatte, men har tapt i alle rettsinstanser. Hvis regjeringen selv etter å ha tapt i Høyesterett bruker foreldelse som påskudd for å nekte å betale feriepenger som rettmessig tilhører de ansatte, så sender det et ødeleggende signal til resten av arbeidslivet, sier Moxnes.

Les mer: Sykefraværet økte kraftig etter koronautbruddet

– Helt forskjellige saker

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier det er helt feil å sammenligne disse to sakene, og at han ønsker ikke å kommentere foreldelsesfristen ettersom det er brakt inn for retten.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200210. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen legger frem Etterretningstjenestens åpne vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer, Fokus 2020.

HELT FORSKJELLIG: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mener sakene er veldig forskjellig.  Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

– For Forsvarsdepartementet var det et prinsipielt spørsmål å avklare den rettslige statusen til frivillig personell i Heimevernets innsatsstyrker. Etter å ha blitt klaget inn for forliksrådet, tok derfor Forsvarsdepartementet ut stevning for tingretten, og anket dommen fra tingretten og lagmannsretten for å få en avklaring. Uavhengig av korona, sier Bakke-Jensen.

Les mer: Undersøkelse: Dystre utsikter i det norske arbeidsmarkedet

Han mener det er rett og rimelig at det er en foreldelse på tre år for saker om feriepenger.

– Forsvarsdepartementet, som staten for øvrig, må følge foreldelsesloven. Vi skal ivareta fellesskapets midler og må derfor påse at vi behandler alle likt. Dette er grunnen til at Forsvaret utbetaler feriepenger tre år tilbake i tid, noe som er i samsvar med den alminnelige foreldelsesfristen. Foreldelsesspørsmålet er nå brakt inn for retten, og vi finner det derfor ikke naturlig å kommentere saken nærmere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag