Se videointervju med Erna Solberg:

OSLO SPEKTRUM (Nettavisen): Denne uka varslet Høyre-leder Erna Solberg at hun tar gjenvalg som partileder og vil kjempe for et comeback som statsminister i stortingsvalget om to år.

Overfor Nettavisen avslører Solberg at hun er kontaktet om flere internasjonale toppjobber den siste tiden.

– Jeg har jo fått noen forespørsler om jeg ville være interessert i å stille til noen internasjonale verv, men jeg har signalisert at jeg ønsker å være i norsk politikk fortsatt, sier Solberg.

Hun understreker samtidig at det ikke er sikkert om hun ville fått toppjobbene.

– Men jeg har takket nei til slike samtaler, fordi jeg har følt at min prioritet har vært å være i Norge, sier hun.

– Jeg flytter ikke

Torsdag deltar Solberg som mange andre samfunnstopper på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum, der uroen i verden er tema.

Den tidligere statsministeren tror hun kan utrette vel så mye her hjemme i gamlelandet.

– Det å være norsk politiker og kunne jobbe også med internasjonale spørsmål uten å måtte jobbe bare i det internasjonale, sier hun.

– Ser du for deg at du på et tidspunkt kan flytte ut av Norge?

– Nei, jeg gjør jo egentlig ikke det, og tenker at den sjansen tok jeg bort nå, konstaterer Solberg.

– Ville jeg skulle fortsette

Hun forteller til Nettavisen at beslutningen om å ta gjenvalg har modnet gjennom sommeren.

– Jeg har selvfølgelig snakket med de andre kandidatene som kunne vært aktuelle, og de har vel gitt uttrykk til meg om at de gjerne ser at jeg fortsetter litt til, sier Høyre-lederen.

– Hvis du hadde vært statsminister nå, hva ville vært det viktigste for deg?

– Det viktigste hadde vært at vi hadde møtt utfordringene med krigen i Ukraina og annet uten å lage ekstra uro i Norge også, sier Solberg, og sparker mot regjeringen:

– Det vi har sett med regjeringens budsjettopplegg er at det har skapt veldig mye uro rundt skatteopplegg. Vi må ha en annen prosess rundt sånne spørsmål, fordi vi har mistet mye verdier og investeringer i Norge på grunn av dette.

Lengstsittende leder

Solberg har ledet Høyre siden 2004. Allerede i 2018 ble hun den lengstsittende Høyre-lederen gjennom tidene.

Hun har også vært innvalgt på Stortinget siden 1989 og ble under forrige valg den første politikeren på over 100 år som er blitt valgt inn ni ganger på Stortinget.

Nå kan det bli en 10. periode. Den forrige som satt i like mange perioder, var Venstre-politikeren Ole Nilssen fra Romsdal på slutten av 1800-tallet.

Ny partiledelse velges på Høyres landsmøte 24.–26. mars, der også nestlederne Henrik Asheim og Tina Bru ønsker gjenvalg.