Følg regjeringens pressekonferanse om krisepakken for norsk økonomi i videovinduet over.

SISTE: Regjeringens krisepakke har en prislapp på 6,5 milliarder kroner.

I krisepakken ligger det endringer i skattereglene, permitteringsregelverket og midlertidig fjerning av flypassasjeravgiften og lufthavnavgifter.

Det blir også utsatt formuesskatt for bedriftseiere. Ordningen innebærer at skattebetalere kan få ett års utsatt betaling.

Les mer: Meningsmåling: 1 av 3 har liten tillit til Erna Solbergs ledelse

Permitteringsreglene blir foreslått endret for å redusere kostnadene for bedrifter. Antallet dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering blir endret fra 15 til 2 dager. Det vil gi bedre likviditet i bedriftene, mener regjeringen.

Regjeringen foreslår også å gi mer penger til helsevesenet for å sikre tilgang på legemidler, medisinsk utstyr og ressurser for koronatester.

240 mill. til norske flyselskap

De vil også åpne for å hente inn helsepersonell som er pensjonert.

Kravet for å få dagpenger blir også endret. Tidligere måtte man ha 50 prosent arbeidsbelastning for å ha rett på dagpenger. Nå vil det endres til 40 prosent.

– Det er vanskelig å si hvor store konsekvensene blir og hvor lenge de vil vare, men vi vet at det høyst sannsynlig blir verre før det blir bedre.

– Våre tiltak nå er derfor det første bidraget til at vi unngår unødvendige konkurser og oppsigelser. Vi må sikre at vi har jobber å gå til i andre enden av denne krisen, sier statsminister Erna Solberg.

Les mer: Erna Solberg: - Takker alle som har stått på ekstra

– Heldigvis er norsk økonomi grunnleggende solid. Vi har et godt utgangspunkt. Arbeidsledigheten er lav, vi har lønnsomme bedrifter og solide banker, og vi har handlingsrom i den økonomiske politikken, sier finansminister Jan Tore Sanner.

– En gedigen skuffelse

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener tiltakspakkene er en «gedigen skuffelse».

– Etter krafttiltakene i går, og Norges Banks kutt i dag, var strakstiltakene fra regjeringen ved første øyekast en gedigen skuffelse. Ser kostnaden beregnes til 6,5 milliarder kroner, men uklart hvem som i så fall er vinnerne her, skriver han på Twitter.

– Tror ikke dette reduserer risikoen for varig konkursbølge, mener Jullum.

Han sikter spesielt til flybransjen. Selv om flypassasjeravgiften midlertidig fjernes, mener Jullum det vil ha liten effekt om ikke flyene går.

– Et pusterom

Flypassasjeravgiften vil bli opphevet frem til 31. oktober, noe som betyr 1,6 milliarder kroner i lettelser. Samtidig forsvinner lufthavnavgiften frem til 30. juni. Totalt ble det innbetalt 3,8 milliarder kroner i slike avgifter i fjor.

Ifølge NHO Luftfart tilsvarer dette omtrent 240 millioner kroner i lettelser for de norske selskapene.

– Dette gir litt pusterom, men det kan ikke gå mange dagene før bransjen trenger flere tiltak, i form av lettelser i kostnadsnivåer og en form for kredittfasilitet, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til DN.

Under pressekonferansen ble statsministeren om hva nordmenn bør bruke penger på nå som mange er i karantene eller får beskjed om å holde seg hjemme.

– Jeg skal ikke gi en oppskrift til alle norske hustander om hva de skal bruke penger på. Vi kan reklamere for gode bøker, og mange andre ting å gjøre sammen når man først er der. Så kan det være greit å ha litt penger fremover for å ta igjen det tapte. Det blir konserter å gå på, og teaterforestillinger å se på, sa Solberg.

– Bare begynnelsen

Tiltakene regjeringen la frem fredag er «bare begynnelsen» understreker Erna Solberg. De vil ta ytterligere grep om det er nødvendig for norsk økonomi.

– Norges bank har sagt at de forventer vesentlig lavere vekst. Flere og flere bransjer rammes, og flere bedrifter melder om permitteringer. Tiltakene gjør oss mer isolerte. Det gir store konsekvenser for næringslivet, sier statsminister Erna Solberg.

Våre tiltak nå er for å bidra til at vi får konkurser og oppsigelser, slik at vi har en jobb å gå til i den andre enden av denne krisen. Selv om tiltakene utgjør flere milliarder kroner, er dette bare begynnelsen, varsler Solberg på pressekonferansen fredag.

Les også: (+) Toppøkonom med soleklart råd etter børskollaps: - Gjør du dette, så tjener du penger

Økonomisk smell

Koronaviruset sammen med et kraftig fall i oljeprisen har barbert vekk 28 prosent av Oslo børs på én måned. Flere spår en bølge av permitteringer i næringslivet. Etter ekstreme tiltak ble iverksatt som stenger ned «hele» Norge på torsdag, er det fredag duket for regjeringens tiltakspakke for norsk økonomi.

Les mer: Permittering på grunn av koronavirus: Her er dine rettigheter

Allerede har Norges Bank satt ned styringsrenten fra 1,5 prosent til 1,0 prosent. Samtidig har Finansdepartementet satt ned kravene til buffer i bankene for å forhindre at det blir vanskeligere å få lån.

– Norges Banks viktigste bidrag er å bidra til stabiliteten i norsk økonomi. Vi er forberedt på å sette renten ytterligere ned. Det norske folk har i hvert fall ikke i min levetid opplevd en sånn situasjon, det er en unntakstilstand, sa sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse fredag.

Les også: Norges Bank setter ned renten kraftig

Her er alle tiltakene

Regjeringen er bekymret for at koronaviruset vil føre til unødvendige konkurser og oppsigelser, og at denne krisen vil være kortvarig, noe som betyr at hvis næringslivet holder ut i perioden - vil det gå tilbake til normalen etterpå.

Ifølge en pressemelding fra Finansdepartementet legges følgende tiltak frem som del av krisepakken:

  • Tiltak i helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen.
  • Redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til 2 dager og oppheve ventedagene for dagpenger for de som permitteres. Samtidig reduseres kravet om reduksjon i arbeidstiden for å kunne motta dagpenger under permittering fra 50 prosent til 40 prosent.
  • Endring i skattereglene slik at bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.
  • Endring i skattereglene slik at eiere av bedrifter som går med underskudd, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt. Det vil gi likviditetshjelp til eiere av slike bedrifter allerede i 2020 gjennom redusert innbetaling av forskuddstrekk.
  • Midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flyginger i perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020.
  • Midlertidig oppheving av samtlige lufthavnavgifter til og med 30. juni.
  • Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene.
  • Økt bevilgning av skjønnsmidler til kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet.
  • Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell i forbindelse med koronautbruddet.


Nyhetene om krisepakke kommer etter flere land har lagt frem økonomiske handlingspakker for å begrense konsekvensene av koronaviruset. Den tyske regjeringen jobber som ifølge NTB er på minst 500 milliarder euro. Amerikanske politikere er i forhandlinger om en storstilt pakke med både skattelettelser og økt offentlig pengebruk.