*Nettavisen* Økonomi.

ESA valser over Valgerd

Kulturminister Valgerd Svarstad Hauglands stormløp for å gi Norsk Tipping monopol på spilleautomater er i strid med EØS-avtalen, mener EØS-vaktbikkja ESA. HSH varsler erstatningskrav i milliardklassen.

20.10.04 16:21

Avgjørelsen er et kraftig slag i ansiktet for kulturministeren, og kan føre til at hun må droppe den prestisjetunge kampen mot de uavhengige automateierne. Velger Svarstad Haugland å kjøre saken videre, kan saken ende opp i EFTA-domstolen. En eventuell dom vil trolig foreligge neste høst.

Rikker seg ikke

Kulturministeren har imidlertid ingen planer om å gi seg.

- Jeg mener at ESA sitt standpunkt i saken ikke bør legges til grunn av norske myndigheter, sier hun.

Svarstad Haugland bruker kampen mot spillavhengighet som hovedargument for å gi Norsk Tipping monopol.

- Automatreformen er et avgjørende sosialpolitisk tiltak for å unngå at mange mennesker blir spillavhengige. Flere blir spillavhengige av gevinstautometane enn av noe annet lovlig lotteri eller pengespill i Norge. Det ser likevel ikke ut til at ESA har lagt dette til grunn for sin vurdering, fortsetter hun.

Ifølge Kulturdepartementet er det ESA som nå må avgjøre om de skal prøve saken for EFTA-domstolen.

Ber Valgerd gi etter

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) ber kulturministeren legge inn årene nå. Velger hun å kjøre saken videre, risikerer hun å få erstatningskrav i milliardklassen i fanget.

- Hvis hun venter for eksepel på at EFTA-domstolen også skal behandle saken, så vil erstatningsbeløpet kunne komme til å bli i milliardklassen, det er helt åpenbart, direktør Thomas Angell i HSH til Kanal 24.

- Det er ingen grunntil å vente på en eventuell dom i EFTA-domstolen også, hu n bør stoppe Norsk Tippings investeringer og dette vedtaket om å gi Norks Tipping monopol, fortsetter han.

- Etter at en mengde butikker har tapt store beløp, etter at automatbransjen er utradert, etter at lokale lag og foreninger har mistet store inntekter og etter at Norsk Tipping har investert kjempebeløp, så oppstår den situasjon at Norge ikke kan gjennomføre nyordningen. Den belastningen burde både skattebetalerne og de ulike aktørene bli spart for, utdyper Angell i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.