Espen Lind har for det brede publikum de seneste årene gjort seg mest bemerket som dommer i TV 2-suksessen The Voice, som i år ble vunnet av Jørgen Dahl Moe.

Låtskriveren, produsenten og artisten har et eget selskap med det morsomme navnet En Enkel Manns Foretak AS. Og morsomt ble det til de grader i fjor.

Årsregnskapet viser at inntektene til Lind økte fra 4,6 millioner kroner i 2020 til hele 56,3 millioner i 2021. I regnskapet er det ikke spesifisert hva den enorme inntektsøkningen skyldes, men inntektene er ført som salgsinntekter.

Nettavisen har prøvd å komme i kontakt med Espen Lind om fjorårstallene, så langt uten å lykkes.

Les også: Fikk fem millioner i baksmell: – Tjener så mye penger

Beskjedent utbytte

Etter driftskostnader satt Lind 38,6 millioner, før skatt var overskuddet 39,7 millioner. 2020-tallene ga et kraftig resultatfall. Nettavisen skrev om 2019-tallene at det var et kjempeår, men de er likevel ikke i nærheten av det Lind dro inn i fjor.

Lind bevilget seg for fjoråret - ut fra overskuddet - et beskjedent tilleggsutbytte på 2 millioner kroner, mot et ordinært utbytte på 2,95 millioner for 2020. Det aller meste av overskuddet ble overført til egenkapitalen i selskapet, Linds antatte nettoverdier.

Og de økte mye, fra nærmest null til over 29 millioner kroner. Låtskriveren puttet hele 37 millioner kroner inn i obligasjonsmarkedet etter det fantastiske fjoråret, det vil si rentepapirer med lang løpetid.

Obligasjoner skal over tid gi en noe høyere avkastning enn det du får på innskudd i bank, men et stykke under avkastningen fra aksjemarkedet. Og når rentenivået stiger, som det har gjort fra i fjor, gir det i utgangspunktet et kurstap. Renten er fast for en periode, eksempelvis tre eller fem år. Investorene kan i dag få høyere renteavkastning.

Les også: Odd Nordstoga vekker oppsikt på TikTok: – Må klype meg i armen

Mye skatt

Som følge av rekordåret må Lind ut med 8,5 millioner kroner i skatt, som er den store gjeldsposten i regnskapet. Etter skatt satt han igjen med 31 millioner, som han kan benytte.

Espen Lind (51) er både artist, låtskriver og produsent, opprinnelig fra Tromsø, men flyttet til Oslo i 1990-årene. Nå bor han i en større enebolig i Son i Akershus. Han ble blant annet kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2008.

Lind debuterte i 1995 med artistnavnet Sway og musikkalbumet «Mmm ... Prepare to Be Swayed». Han fikk sitt store gjennombruddet 1997 med singelen «When Susannah Cries» og gikk ifølge Wikipedia inn på topp 10-listen i elleve land. Sangen var også den mest spilte i norsk radio det året.

Han gjorde også suksess sammen med Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm. Samarbeidet startet i 2006, og sammen har de gitt ut to album, Hallelujah Live og Hallelujah Live - Volume 2. De fire artistene hadde i 2019 en comebackturné, ti år etter siste konsert.