*Nettavisen* Økonomi.

Et berg av regnskapsbilag

Til liten nytte må norske bedrifter oppbevare regnskapsbilag i ti år. De færreste får bokettersyn som går mer enn fem år tilbake i tid.

Annenhver bedrift har hatt bokettersyn fra myndighetene de siste ti årene, men under åtte prosent har opplevd at myndighetene tar bokettersyn mer enn fem år tilbake i tid. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF).

Ber regjeringen fire
NARF mener tida er inne til korte kravet om oppbevaring av regnskapsbilag fra ti til fem år. Stortinget har bedt regjeringen vurdere å fire på kravet, men så langt har ingenting skjedd.

Frigjorte ressurser
- Vi mener dette er et uttrykk for et overivrig byråkrati. Skattemyndighetene fikk en enorm besparelse da man gikk over til å levere regnskap elektronisk. De frigjorte ressursene bør kunne brukes til å foreta hyppigere kontroller, sier administrerende direktør Sandra Riise i NARF til TV 2 Nettavisen.

Flere og flere bedrifter benytter seg av muligheten til å lagre bilagene elektronisk, men fortsatt er det hyllemeter på hyllemeter av bilagspapirer på vanlige lager som dominerer.

- Formidabelt papirlandskap
- Det sier seg selv at med 400.000 bedrifter og med 10 års oppbevaringsplikt av alle bilag, utgjør dette et formidabelt papirlandskap til stor irritasjon og kostnad for den enkelte bedrift, sier Riise.

Tallene fra NARF viser at blant bedriftene i Sogn og Fjordane har hele 65 prosent opplevd bokettersyn, mens det tilsvarende tallet for Østfold er 41 prosent. Dobbelt så mange har hatt bokettersyn mer enn én gang i Rogaland og Telemark sammenlignet med Vestfold og Hedmark.

Kritikkverdig
I en av ti bedrifter blir det avdekket kritikkverdige forhold i forbindelse med bokettersynet. Østfold, Sogn og Fjordane og Akershus ligger på topp med 16 prosent, mens Telemark, Vestfold, Hordaland og Aust-Agder ligger på bunn med fem prosent eller mindre, ifølge NARF.

Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2005 av Perduco blant 2000 bedrifter for NARF.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.