Etikk-leder anmeldt for millionunderslag

Daglig leder i Max Havelaar, stiftelsen for rettferdig handel, ble fredag anmeldt av sitt eget styre for underslag av anslagsvis én million kroner.

Styret i stiftelsen Max Havelaar, som driver med etisk handel, besluttet på et styremøte onsdag å anmelde daglig leder på grunn av mistanke om alvorlige økonomiske misligheter.

Max Havelaar er mest kjent for sitt produkt «rettferdig kaffe», som selges i gjennom flere dagligvarekjeder.

Forholdene skal ha blitt oppdaget 14. oktober i forbindelse med en rutinemessig gjennomgang av bankbilag mens daglig leder hadde høstferie.

- Erkjent
Ifølge en pressemelding fra Max Havelaar erkjente daglig leder økonomiske misligheter i et møte med styreleder 15. oktober og ble umiddelbart suspendert.

Ifølge styreleder i Max Havelaar, Fredrik Glad-Gjernes leverte styret i Max Havelaar fredag en anmeldelse av daglig leder til Oslo politidistrikt.

Det er revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PWC) som har utarbeidet rapporten som har gitt grunnlag for anmeldelsen av daglig leder.

Ifølge pressemeldingen kan det dreie seg om underslag på én million kroner i perioden 2002 til 2004.

Rettferdig handel
Max Havelaar er gjennom en årrekke kjent som merkevare og leverandør av etiske, såkalt rettferdige produkter, som kaffe, te, bananer, appelsinjuice og ris til utsalg i flere av de største dagligvarekjedene i Norge.

Max Havelaar-merket garanterer, ifølge stiftelsens egne hjemmesider, at småprodusenter og plantasjearbeidere i utviklingsland får gode handelsbetingelser og tryggere sosiale vilkår. Gjennom ordninga får bøndene direkte tilgang til vestlige markeder. Dette gir mulighet til vekst og utvikling - til beste for mennesker og miljø, heter det.

Anonym
Styret i Max Havelaar beklager meget sterkt det som har skjedd, men understreker at de økonomiske mislighetene ikke har berørt bøndene som selger sine produkter gjennom Max Havelaar-systemet.

Styret ber om at den suspenderte daglige lederen ikke blir navngitt, med henvisning til hans psykiske tilstand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag