STORTINGET (Nettavisen): Julebordet er en norsk tradisjon som forener alle partiene på Stortinget. Men det er enorme forskjeller mellom hva de forskjellige partiene kaller et julebord.

– Hva står på menyen hos dere?

– En god kjøttfri meny, sier kommunikasjonssjef Nils Mørk i MDG kontant.

– Enn hos dere i Frp?

– Vi har tradisjonell julemat servert som buffet, med blant annet ribbe og pinnekjøtt. Salater som poteter, kålrotstappe, rødkål og brød er kjøttfrie alternativ, sier julebordgeneral Bård Hoksrud i Frp og ler.

Se video: Disse dresstabbene må du unngå i julebordsesongen

Du kan se alt om partienes julebord lenger ned i saken.

Store forskjeller

MDG serverer null kjøtt. I Frp er poteter det kjøttfrie alternativet. Rødt har 15 deltagere på julebordet, mens Høyre har ti ganger så mange.

Det er mye som skiller de tradisjonsrike julebordene på Stortinget.

Men én ting har de til felles: De fleste partiene vil på Senterpartiets julebord.

– Det ser jo ut til å være god stemning i Senterpartiet for tida, måtte nok ha blitt deres julebord for min del da, sier nestleder Silje Kjosbakken i Rødt.

Hun må nok heller belage seg på julebord uten noe gratis skjenk sammen med de 14 andre deltagerne på Rødts julebord.

På den motsatte siden av det politiske spekteret er det også Senterpartiet som er favoritten.

– De senere årene har Senterpartiet hatt julebord i andre lokaler på Stortinget samtidig som oss, og Trygve Slagsvold Vedum har kommet innom og invitert oss med til dem på tampen av kvelden. Det hadde vært veldig hyggelig, sier Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet, som omtaler seg selv som «julebordpolitisk talsmann».

Les mer: Politiet advarer før julebordsesongen: - Ikke drit deg ut

Også Arbeiderpartiet kunne tenkt seg en reprise hos den gamle samarbeidspartneren Senterpartiet.

– Jeg har faktisk en gang tidligere deltatt på Senterpartiets julebord ut på kvelden, da deres arrangement har vart lengre enn vårt. Det var veldig hyggelig, så jeg får svare Senterpartiet, sier sekretariatsleder Snorre Wickstrøm i Arbeiderpartiet.

Det populære Senterpartiet har imidlertid ingen preferanse.

– Hvis dere skulle på et annet partis julebord, hvilket ville det vært?

– Det er en helt fremmed problemstilling for oss, sier kommunikasjonssjef Lars Vangen i Senterpartiet.

Les mer: For menn: Dette betyr kleskodene på julefesten

SV: Hadde vært moro med Frps julebord

SV benytter heller anledningen til å komme med et stikk mot Fremskrittspartiets skyhøye partyregninger, som har tidligere blitt behørig dekket i mediene.

– Det hadde vært moro å se innsiden av julebordet til FrP, de har jo brukt mye mer penger enn de andre partiene, sier sekretariatsleder Bjarne Kristoffersen i SV.

Saken fortsetter etter tabellen.

Fri skjenk

De fleste partiene serverer alkohol på julebordet. Men det er ikke bare tut og kjør. i SV får de tre gratis enheter sammen med maten. I Frp kaller de det «vinpakke». I Høyre er drikken inkludert.

Hos MDG kan du kose deg med et glass gløgg eller apertif i det du kommer, men resten må du betale for selv.

I KrF er krana stengt.

Vanligvis ser man stortingspolitikere i dress eller kjole i direktesendinger fra Stortinget. Men på julebordet er det mye løsere i snippen. Iallfall på papiret.

– Vi har ingen spesifikke krav til antrekk på Frps julebord, men de fleste synes det er hyggelig å pynte seg, sier Hoksrud til Nettavisen.

I MDG har de en ganske liberal kleskode: «Det du føler deg fin i.», har de skrevet på invitasjonen.

Partiet som kanskje er mest kjent for å være pen i tøyet, nemlig det konservative Høyre, er det eneste som ikke besvarer om de har kleskode.

I KrF er det «julepent» som gjelder som kleskode. Alle andre partiene har ikke spesifisert noen kleskode.

Enten er det vel fordi folk pynter seg godt nok for ledelsen i partiene. Eller så er det sklidd ut så mye at de har gitt opp kampen.

Les også: