Gå til sidens hovedinnhold

Etterforskes av økokrim

Stortingspolitikere risikerer seks års fengsel. Se listen her!

Økokrim har satt igang etterforskning av Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap), skriver Økokrim i en pressemelding.

Økokrim jobber ut i fra straffelovens bedrageribestemmelse, bekrefter førsteadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til Nettavisen.

Status som mistenkt
Etter det Nettavisen får opplyst har flere av gullpensjonistene status som mistenkt.

- Jeg ønsker foreløpig ikke å kommentere hvem som har status som mistenkt i saken, sier Roscher.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Vi har åpnet etterforskning, da vi føler vi trenger mer informasjon om saken før vi trekke en beslutning om å åpne sak mot enkeltpersoner, sier Roscher.

To faser
I en første fase vil det bli nærmere vurdert om det er grunn til å gå videre med etterforsking rettet mot enkeltpersoner, og i så fall hvilke. Dette vil bli avklart i løpet av kort tid.

- Vi har foretatt vurdering av de opplysningene som forekommer i utredningen. Basert på denne informasjonen er det rimelig grunn til å etterforske om det foreligger straffbare forhold, sier Roscher til Nettavisen.

Arbeidet med første fase skal etter planen være ferdig mot slutten av februar.

- Disse ukene vil bli brukt for å redeliggjøre om vi skal åpne sak mot enkeltpersoner, sier Roscher.

I fase to av etterforskningen skal de gå gjennom hver enkelt sak.

- Vi vil selvfølgelig måtte vurdere om vi skal endre status på enkeltpersoner underveis i saken. Både ved avhør, og også hvis vi setter i gang andre etterforskningsmidler mot enkeltpersoner, sier Elisabeth Roscher til Nettavisen

Krav på advokat
Men i henhold til straffeprosessloven kan det ikke åpnes en straffesak uten at de som etterforskes får de rettighetene de har krav på.

- Dersom de i realiteten har besluttet å åpne etterforskning, følger det direkte av loven at de personer som etterforskes har status som mistenkte med de rettigheter som følger av dette. De har da rett på å bruke forsvarer og rett til innsyn i saksdokumentene. Dette kan ikke forhindres ved å dele inn etterforskningen i faser, sier strafferettsadvokat Jon Christian Elden til Nettavisen.

- Ring Mørland
Gro Harlem Brundtland ønsker ikke å kommentere saken selv overfor Nettavisen.

- Det tar Jon Mørland seg av, sier hennes ektemann, Arne Olav Brundtland, på telefon fra Nice.

Mørland har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

På ferie i Thailand
Stortingsrepresentant Magnus Stangeland er på ferie i Thailand.

- Jeg har ikke rukket å sette meg inn i saken ennå og kan derfor ikke gi noen kommentar, sier Stangeland til Nettavisen.

- Hvordan fikk du vite om saken?

- Det var gjennom dere journalister, det, sier Stangeland til Nettavisen.

LES OGSÅ: Her er gullpensjonistene

«Rimelig grunn til mistanke»
I august 2008 slapp Riksrevisjonen en rapport som viste at seks tidligere stortingspolitikere har mottatt og mottar urettmessig pensjon. Ifølge Riksrevisjonen utgjorde beløpet 5,7 millioner kroner.

Det er opplysninger i granskingsrapporten til det såkalte Kjønstad-utvalget datert 8. januar i år som har gitt grunnlag for etterforskningen, opplyser Økokrim i en pressemelding.

Økokrims finner rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold, jf straffeprosessloven § 224.

Det var Dagsavisen som fredag formiddag var først ute å melde Økokrims etterforskning av gullpensjonistene.

LES OGSÅ: Bondevik &Co. er anmeldt

Foreløpig er ingen formelt siktet i saken, bekrefter Roscher overfor Nettavisen.

- Anmeldt
1. september i fjor besluttet partiet Rødt å anmelde pensjonsrotet for Økokrim. Hvorvidt etterforskningen har noen sammenheng med anmeldelsen er Roscher noe usikker på.

- Vi har fått denne utredningen til gjennomgang og vurdering av riksadvokaten. Jeg er litt usikker i forhold til status i anmeldelsen, men resultatet er uansett blitt det samme, sier hun til Nettavisen.

Her er her er rapporten som vekket økokrims interesse (ekstern pdf-fil)

Uklar praksis
Advokat John Christian Elden mener hele etterforskningen som nå er iverksatt er temmelig oppsiktsvekkende.

- Ut fra kjønstadutvalgets rapport er det oppsiktsvekkende at det igangsettes etterforskning mot noen som helst ut fra den mildt sagt uklare praksis som stortinget har fulgt ved utbetalingene, sier Elden til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken