Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

EU får straffe USA

Sist oppdatert:
WTO mener Bush-regjeringens omstridte ståltoll er ulovlig, og gir EU og andre land grønt lys for kreve inn enorme pengebeløp fra kjempen i vest.

WTO-beslutningen innebærer at EU seiret på alle punkter i den langvarige toll-krangelen med USA.

Ifølge dommen, som nyhetsbyrået Dow Jones Newswire har fått tilgang til, får EU og andre klagere anledning til å kreve inn 72 prosent av beløpet som USA har samlet inn på den ulovlige antidumping-kampanjen, melder AP.

EU har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil forsøke å få inn pengene, eller om de vil bruke dommen til å presse USA i kne på andre områder.

Den såkalte Byrd Amendment, som ble innført for tre år siden, ga USA anledning til å overføre store pengebeløp til amerikanske selskaper i saker hvor utenlandske konkurrenter ble dømt for prisdumping.

EU klaget, fordi de mente loven innebar at europeiske selskaper ble straffet to ganger; først ved å bli ilagt en bot, og så ved at pengene havnet i lomma på deres amerikanske konkurrenter.

Stålindustrien i USA har håvet inn flere hundre millioner dollar på ordningen. USA fikk opprinnelig frist til 31. desember 2003 for å endre loven, men foreløpig har det ikke skjedd noen ting.

Japan, Brasil, Canada, Chile, India, Sør-Korea og Mexico har kjørt saken i WTO sammen med EU.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!