Gå til sidens hovedinnhold

EU gransker norsk laks

EU-kommisjonen innleder en gransking av laksemarkedet. De skal undersøke om det er behov for beskyttelsestiltak mot laks fra land utenfor EU, slik som Norge. Dette er ingen overraskelse for den norske laksenæringen.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) sa onsdag denne uken at det ikke er grunnlag for en slik gransking, og at Norge vil kjempe imot dette.

Men EU-kommisjonen besluttet fredag å innlede en formell undersøkelse, opplyser EU-kommisjonens pressetalskvinne Arancha Gonzalez til NTB.

Kommisjonen etterkommer imidlertid ikke den britiske anmodningen om å straks innføre midlertidige beskyttelsestiltak mot laks fra land utenfor EU. Dette er en liten seier for norsk laksenæring.

Det var Storbritannia som ba om beskyttelsestiltak mot lakseimporten fra utenforland som Norge og Chile for å beskytte egen oppdrettsnæring.

Nyheten om at EU vil innlede en ny gransking av norsk laksenæring kom ikke som noe sjokk på næringen.

- Vi hadde riktignok håpet at vi kunne unngå en gransking, men var forberedt på at det kunne skje, sier prosjektdirektør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL Havbruk), Per Dag Iversen, til NTB.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar