Gå til sidens hovedinnhold

EU gransker norsk laksenæring

EU innleder en gransking av den norske laksenæringen, men avviser britisk krav om å innføre beskyttelsestiltak mot norsk laks.

Norge feirer EU-kommisjonens beslutning som en liten seier, selv om laksenæringen ikke har sluppet helt av kroken.

Norsk laksenæring håpet å unngå en granskning, men var aller mest redd for midlertidige beskyttelsestiltak under granskingen, som ville betydd ødeleggende kvoter og straffetoll for norsk fisk.

- Vi er ikke nervøse for utfallet av en formell gransking. Tvert om tror vi en granskning kan være positivt. Vi vet at vi har en del å fare med i denne saken, sier avdelingsdirektør Astrid Holten i Fiskeridepartementet til NTB.

Lakseaksjene steg onsdag på Oslo Børs, ifølge TDN Finans.

Det var Storbritannia som ba om beskyttelsestiltak mot lakseimporten fra utenforland som Norge og Chile for å beskytte egen næring.

Den britiske handelsministeren Mike O'Brien fortalte alt mandag den norske fiskeriministeren Svein Ludvigsen om at kravet ikke fikk gjennomslag i EU.

Først fredag tar EU-kommisjonen den formelle beslutningen om å innlede granskning. Kommisjonen regner med å bruke to-tre måneder på å gjennomgå importstatistikker, prisutvikling og markedsandeler.

Norge tviler på at granskningen vil føre til forslag om beskyttelsestiltak.

- Norge er ikke beskyldt for dumping eller ulovlig subsidiering. Det handler om at noen synes det rett og slett er for mye norsk fisk på markedet. Men i en frihandelssituasjon er det ikke forbudt å selge mye fisk, argumenterer Holten.

Storbritannia fikk lunken respons på kravet om beskyttelsestiltak fra andre EU-land enn Irland.

Særlig Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike, alle store importører av norsk fisk, har stått imot proteksjonistiske tiltak.

(NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot