Gå til sidens hovedinnhold

EU lemper på kravene

EU-stormaktene Tyskland og Frankrike greier ikke å overholde EUs eget regelverk. Budsjettunderskuddene truer stabilitetspakten, men EU ga etter for press.

Ikke uventet gikk Frankrike og Tyskland seirende ut av budsjett-bataljen i EU. De to stormaktene i EU får det som de vil. EU vil ikke tvinge dem til å overholde stabilitetspakten.

Avtalen går ut på at Frankrike og Tyskland nærmest selv får bestemme når de skal få kontroll over sine budsjettunderskudd, noe som er stikk i strid med EU-kommisjonens ønsker, melder NTB.

Gir etter

Begge land har store problemer med å overholde reglene for budsjettunderskudd i EUs såkalte stabilitetspakt, og i avtalen som ble inngått tirsdag, krever EU at Frankrike og Tyskland overholder paktens krav i 2005. Men også dette kravet kan bli fraveket dersom den økonomiske veksten ikke blir så sterk som forventet.

De 12 landene i eurosonen har inngått en avtale om at budsjettunderskuddet skal være under tre prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Stabilitetspakten skal sikre tillit til euroen som valuta.

Sint EU-kommissær

Til tross for at flere EU-land har problemer med å overholde kravene, insisterer Italias finansminister Giulio Tremonti på at stabilitetspakten blir ivaretatt, også etter tirsdagens avtale.

Men en sint Pedro Solbes, som er EU-kommissær for økonomiske og pengepolitiske spørsmål, mener finansministrene har handlet i utakt med reglene, og han ville ikke utelukke rettslige skritt for å opprettholde EUs lovverk.

Solbes mener avtalen undergraver stabilitetspakten, men dette tilbakevises av Frankrikes finansminister Francis Mer og hans tyske kollega Hans Eichel.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her