– Jeg er mot kontantstøtte, men skal vi først ha den, bør det være en regel om at man må bo i Norge for å få. Men statsminister Erna Solberg kaster millioner av kroner etter arbeidsinnvandrere som har tatt med seg barna tilbake til Polen og andre land. Det er høl i hue, sa byrådslederen i Oslo til VG.
Regjeringen mener på sin side at det er EU som står i veien for å kutte norsk trygdeeksport.
– De skylder på EU og sier det ikke er mulig. Men hadde de hatt en mer offensiv Europa-politikk og jobbet mer systematisk kunne de fått det til. Det virker som de har gitt opp uten å prøve skikkelig, sier Raymond Johansen til Nettavisen.
Les også: Regjeringen vil forhindre trygdeeksport
Norge eksporterer 10 milliarder i trygd
Årlig har Norge eksportert trygd for omtrent 10,6 milliarder kroner ifølge Regjeringens stortingsmelding «Eksport av norske velferdsytelser».
Det meste av dette gjelder uføretrygd og pensjon, først og fremst av norske pensjonister og uføre som flytter til utlandet (omtrent 7 milliarder kroner).
Stridens kjerne handler om kontantstøtte og barnetrygd, og i 2017 startet regjeringen et prosjekt for å få EU med på å kutte ytelsene.
– Det virker som regjeringen har gitt opp uten å prøve skikkelig, Raymond Johansen (Ap).
Ifølge Stortingsmeldingen «Eksport av norskevelferdsytelser» utgjør norsk barnetrygd og kontantstøtte 95,8 prosent av gjennomsnittlig årslønn i Polen. I Litauen utgjorde det 122,3 prosent av gjennomsnittlig årslønn.
Barnetrygd utgjør kr 1.054 kroner i måneden. Kontantstøtte er maksimalt 7.500 kroner per måned.
Totalt eksporterer Norge omtrent 165 millioner kroner i barnetrygd og kontantstøtte.
Ministeren: – Tydelig overfor EU
Ifølge statistikk fra NAV har antallet kontantstøttemottagere i utlandet ligget stabilt på rundt 1.000-1.350 siden 2010. Toppåret var i 2012 da Norge eksporterte kontantstøtte til 1.349 utenlandske statsborgere bosatt i andre land.
Senest 21. juni var arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ute i VG for å lansere nye tiltak mot trygdeeksporten. Men tallene viser at den ikke reduseres. Overfor Nettavisen sier Hauglie at de på ingen måte har gitt opp.
– Hvorfor blir det ikke mindre trygdeeksport?
– Vi ønsker å redusere trygdeeksport. Vi har vært veldig tydelig overfor EU, jeg har selv tatt opp dette med kommissæren to ganger. Jeg registrerer at flere deler vårt syn. Østerrike tester handlingsrommet og vi følger det tett fordi vi ønsker det samme, sier Anniken Hauglie til Nettavisen.
Hauglie kaster heller ballen tilbake til Arbeiderpartiet.
– Det er helt åpenbart at Ap ikke har vært spesielt opptatt av dette før nå, og jeg ser frem til støtte fra Ap til regjeringens innstramning overfor eksport av tilleggene til folketrygden, som regjeringen fremmet like før sommeren, sier hun.
Les også: Pensjonistene varsler protest mot «skandaleoppgjør»
Lover flere innstramninger
Ifølgeen beslutning fra EUs ministerråd i slutten av 2018, er det uaktuelt for dem å akseptere at Norge justerer stønader til lavere nivå for utenlandske borgere som bor i land som Polen og Litauen.
– Hva gjør dere fremover for å få kuttet trygdeeksporten?
– Vi går systematisk gjennom alle ytelser som kan eksporteres til utlandet for å se på innstramminger. Bosted i Norge vil være helt sentralt, fordi ytelsene er tilpasset norsk kostnadsnivå og det gir urimelige utslag ved at norsk trygd er verdt veldig mye i lavkostland, sier Hauglie til Nettavisen.
– Det virker som de har gitt opp
Raymond Johansen er imidlertid lite imponert av regjeringens planer.
– Erna Solbergs regjering har satset tungt på kontantstøtte og økt den to ganger. Nå er den på 7.500 kroner i måneden, og det vil ikke overraske meg om vi ser enda flere utvidelser, sier han.
Johansen vil først og fremst skrote hele kontantstøtten. Men når det ikke blir gjort, mener han regjeringen «i det minste må fjerne sugerøret ut av landet».
Les også: 1000 NAV-ansatte får kun 11 parkeringsplasser
– Det er ingen hemmelighet at jeg ønsker å fjerne kontantstøtten. Kontantstøtten har i over 20 år holdt barn borte fra barnehage og foreldre borte fra arbeid. Det er godt dokumentert i forskningen at kontantstøtten hindrer integrering fordi folk velger trygdeytelser fremfor arbeid. Utslagene er særlig store i Oslo, i enkelte bydeler har annethvert barn vært på kontantstøtte, sier han.