Å bruke datatrafikk på mobilen er dyrt, og de siste årene er det i praksis den eneste tjeneste mobiloperatørene tar betalt for: Jo mer datatrafikk du skal bruke, jo mer må du betale.

Men samtidig som datatrafikk har blitt det eneste som betyr noe for mobilregningen, har det dukket opp løsninger fra mobiloperatørene der enkelte tjenester ikke «teller» på datatakstameteret.

Musikkstrømming kan holdes utenom

Både Telia og Telenor tilbyr det som kalles «Music Freedom», der musikkdelen til enkelte strømmetjenester som Spotify og Tidal kan brukes uten at datakvoten brukes opp. På fagspråket kalles dette nulltaksering.

Dette er inkludert i noen abonnementer, og tilleggstjeneste for andre abonnementer.

Men nå har EU-domstolen slått fast at det får de ikke lenger lov til:

De har slått fast at tjenester tilbudt av blant annet telegiganten Vodafone, bryter med EUs regler om nettnøytralitet. Rent konkret har de slått fast at såkalte «nulltakseringstjenester» generelt er forbudt.

Hele poenget med nettnøytralitet er at alle tjenester skal behandles likt av nettleverandører av konkurransehensyn. Telenor tilbyr gjennom sin tjeneste gratis datatrafikk til Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, Beat, Audiomac og SoundCloud - men ikke Amazon Music og hifi-favoritten Quboz.

Hos Telia er ikke SoundCloud inkludert heller. Dermed blir ikke tjenestene likebehandlet, noe som kan påvirke konkurransen.

Både Telenor og Telia sier at de som står utenfor kunne vært med hvis de ønsket helt gratis, og at de ikke er ekskludert. I andre land har det derimot vært eksklusive avtaler.

Tjenesten gjør også at bare deler av innholdet på tjenestene er unntatt datatrafikk. Telia slå fast følgende: «Bruker du disse appene til andre ting, som podcast, video, bilder eller tekst, vil dette trekkes fra dataen din.»

Det betyr for eksempel at du kan høre på favorittmusikken din gratis gjennom Spotify, men må betale for å høre på favorittpodcasten gjennom samme app.

Nkom setter ned foten i Norge

Basert på avgjørelsen fra EU-domstolen, har EU-organet BEREC oppdatert retningslinjene for nettnøytralitet, og det får direkte påvirkning for Norge:

- Nkom har vurdert nulltakseringstjenesten «Music Freedom» basert på domstolens uttalelser og BERECs revisjon av retningslinjene. Vår konklusjon er at «Music Freedom» omfattes av de prinsipielle vurderingene fra EU-domstolen og de reviderte retningslinjene, og derfor må fases ut av det norske markedet, skriver Nkom i en melding.

- Nkom vil derfor be Telenor og Telia om å avslutte markedsføringen av tjenesten innen utgangen av august 2022, og avslutte berørte sluttbrukeravtaler innen utgangen av året.

Nkom var tidligere Post- og teletilsynet, og har tilsynsmydnighet med mobilmarkedet.

Trekker tjenestene

Telenors kommunikasjonsjef Anders Krokan er skuffet over avgjørelsen, men sier selskapet vil rette seg etter endringen:

- Vi introduserte Telenor Music Freedom i 2017, og tilbudet har blitt svært godt mottatt av kundene våre. Fordi vi har åpnet opp for deltakelse for samtlige abonnementstjenester for musikkstrømming, mener vi at dette ikke har kommet i konflikt med nettnøytralitetsprinsippet. Music Freedom er et musikktilbud designet til nettnøytralitetsprinsippet, noe Nkom har støttet oss i, sier Krokan til Nettavisen.

EUs endrede regler har endret på dette:

- Når vi nå får pålegg fra Nkom om å endre praksisen, vil vi selvfølgelig rette oss etter det. Vi stanser markedsføring, og forbereder oss nå på å gi kundene våre beskjed om at vi fra neste år ikke lenger kan nulltaksere musikkstrømming, sier Krokan.