*Nettavisen* Økonomi.

EU vurderer mer distriktsstøtte

EU vurderer nye former for statsstøtte for å stoppe fraflytting fra distriktene Kan den differensierte arbeidsgiveravgiften i Norge komme tilbake?

09.06.04 13:22

- Om den kan gjeninnføres, er det for tidlig å si. Men de nye signalene fra EU-kommisjonen reduserer ikke muligheten for det. Det kan virke som om vi har vunnet gehør for vår argumentasjon, sier statssekretær Anders Eira i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) til Kommunal Rapport.

Norge er tvunget til å avvikle ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, fordi den bryter med EUs regler for statsstøtte. Bare Finnmark og Nord-Troms får beholde sitt fritak for avgiften.

Men nå ønsker EU-kommisjonen å revidere retningslinjene for statsstøtte. Målene er å redusere støtten generelt, men rette den bedre inn mot regional utvikling og områder der markedet ikke fungerer tilfredsstillende. Det siste kan være en fordel for Norge.

Grensen er satt ved en folketetthet på mindre enn 12,5 innbyggere per kvadratkilometer. Ni norske fylker har lavere folketetthet enn dette. Det er de fire nordligste fylkene, Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland, Telemark og Aust-Agder. Om EU godta støtteordninger som omfatter 30 prosent av Norges befolkning, er imidlertid usikkert, skriver Kommunal Rapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.