Gå til sidens hovedinnhold

Euro-thriller i Sverige

En fersk meningsmåling tyder på at folkeavstemningen om innføringen av euro i Sverige kan bli mer spennende enn mange hadde trodd.

14. september går svenskene til urnene for å si ja eller nei til å kaste kronen på historiens skraphaug. Alt har hittil tydet på at euroen ikke kommer til å bli innført i Sverige, men en meningsmåling som avisen Expressen offentliggjorde mandag, viser at stadig flere blir positive til euroen.

Mange usikre

36 prosent av de spurte ønsker at euroen skal innføres som ny valuta i Sverige. Det er opp 2 prosentpoeng sammenlignet med forrige ukes måling. Samtidig har nei-siden sunket 5 prosentpoeng til 44 prosent. Andelen usikre er oppe i 20 prosent, en økning på hele tre prosentpoeng.

- Avstemningen er fortsatt spennende i den forstand at vet ikke-gruppen er så stor, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til TV 2 Nettavisen.

- Det som er vanlig i Sverige, er at autoritetenes synspunkter veier tungt de siste dagene. Derfor kan ingen ting tas for gitt før man lukker dørene, men vi tror det blir nei, sier Juel.

Solid støtte

Euroen kan ikke klage på støtten den har hatt blant toppsjiktet i svensk samfunnsliv. Statsminister Göran Persson er en varm tilhenger at den nye valutaen. Det samme er LO-leder Wanja Lundby-Wedin og sjefen for Sveriges svar på NHO, Svenskt Näringsliv, Göran Tunhammar.

Heller ikke Sveriges ambassadør i Norge, Mats Ringborg, legger skjul på sin støtte til euroen.

Rikere

- Jeg er overbevist om at avstemningen er svært viktig for Sverige, både politisk og økonomisk. Handel og tilvekst vil øke. Sverige kommer til å bli rikere om vi blir med i valutaunionen, sier Ringborg til TV 2 Nettavisen.

Nettopp det er et av euro-tilhengernes viktigste argumenterer: Innføringen av euro vil føre til tettere bånd med et større marked. Investering over landegrensene kommer til å øke og handelen blir enklere. Av EUs 15 land er det i dag bare Sverige, Danmark og Storbritannia som ikke har innført euro.

Samtidig kommer Sverige til å miste muligheten til å styre sin egen rentepolitikk. Et annet moment er det sentimentale aspektet ved det å miste sin egen valuta.

Liten betydning

For Norges del kommer det til å spille liten rolle hva broderfolket bestemmer seg for. Den norske kronen kommer riktig nok til å bli litt mer spesiell som en av de stadig færre gjenværende selvstendige valutaene.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen